10 dingen die je kan doen om 2021 beter te maken

3 feb 2021 / door Carl Van de Velde

10 dingen die je kan doen om 2021 beter te maken

2021 wordt een belangrijk jaar. Zeker na de uitdagende omstandigheden die 2020 ons gebracht heeft. Ik schreef een artikel met 10 eenvoudige dingen die je kan doen om van 2021 een beter jaar te maken. Daarin deel ik praktische tips om het nieuwe jaar op een positieve manier te beïnvloeden.


 

1. Opruimen!

Kijk naar je leef- en werkomgeving. Staat alles netjes aan kant of is het eerder een rommeltje?
Ik zeg steeds: ‘Rommel in je kot komt van gerommel in de kop’. Start met opruimen en zet door tot alles netjes proper en opgeruimd aan kant staat. Orde in je leef- en werkomgeving brengt structuur en rust in je hoofd.

2. Durf van richting te veranderen

Je hoeft niet te blijven doen wat je de afgelopen jaren hebt gedaan als het niet de gewenste voordelen oplevert. Kies een nieuwe richting en werk actief die nieuwe kant uit. Gebruik je wilskracht om het proces te starten. Je hoeft je verleden niet te herhalen. Leer van het verleden, ruim de schade op en investeer nu in een betere toekomst. 

shutterstock_1348018796

 

3. Ga terug dromen

Fantaseer wekelijks een uur over je ideale gewenste toekomst. Ik noem het ‘mentaal flirten met mijn toekomstige werkelijkheid’. Je dromen zijn voortekens van je toekomstige werkelijkheid. Maak een lijst van dromen die je inspireren. 

 

4. Stel doelen

Beslis om enkele van je dromen te gaan verwezenlijken door ze om te zetten naar realistische, heldere doelen waar je tegen een vooropgestelde streefdatum naartoe gaat werken. Bekijk deze doelen dagelijks. Maak van je doelen een ‘MUST’.

 

shutterstock_565898620

 

5. Doorbreek je angsten

Confronteer jezelf met de angsten die je daadkracht en levenskwaliteit blokkeren. Stel jezelf de volgende vragen: Is dit iets waar ik bang voor ben? Wat is het het ergste dat kan gebeuren? Is dit werkelijk zo erg? Maak een lijst van dingen die je kan doen om deze angsten te overwinnen. Wees groter en sterker dan je angsten. Je dient je angsten en persoonlijke blokkades te overwinnen om in daadkracht te komen. 

 

6. Versterk je vertrouwen

Geloof in jezelf en de mogelijkheden. Je moet geloven dat het in de toekomst beter zal zijn dan in het verleden. Vertrouw erop dat je zelf het potentieel hebt om je doelen en dromen te realiseren. Er is geen vaardigheid die je niet kan leren, er is geen opleiding die je niet kan volgen, er is geen boek dat je niet kan lezen. Cultiveer jezelf naar die betere vorm. Geloof dat je mooiste tijd nog moet komen. Vertrouw in jezelf en de toekomst. 

 

shutterstock_264221285

 

7. Onderneem actie

Levensresultaten zijn het gevolg van wat je doet en niet doet. Niets komt voor niets. Het leven is aan de doeners. Doe iedere dag voldoende dingen die je leven op termijn beter maken. Werk iedere dag aan je doelen. Ga tijdig slapen, geniet minstens 6 à 7 uur nachtrust, stap tijdig uit je bed en start productief. Tracht in de voormiddag al voldoende te doen zodat je tijdens de namiddag al met voldoening op je voormiddag kan terugkijken. Op het einde van je dag moet je kunnen zeggen: ‘Ik heb gedaan wat ik kon doen’.  Je moet je ziel in iets willen stoppen om het tot leven te brengen. Leef met daadkracht. 

8. Demonstreer volharding

Als het tijdelijk moeilijk is, moet je doorzetten en volharding demonstreren om de dingen beter te maken. Als het goed gaat, moet je met volharding doorzetten om momentum vast te houden. Onverwachte, ongunstige omstandigheden zijn onderdeel van het leven en dagen je uit om meer van jezelf te laten zien. Tegenslag test je geloof en volharding. Goede tijden moet je gebruiken om met de wind in de rug meer vooruitgang tot stand te brengen. Dus in alle omstandigheden moet je volharding demonstreren. 

 

shutterstock_1415097965

 

9. Wees dankbaar

Sta in je levensproces regelmatig stil bij het feit dat je heel veel hebt om dankbaar voor te zijn. Laat je niet misleiden doordat anderen het veel beter hebben. Zoek binnen je eigen realiteit de dingen, mensen en situaties die er zijn om je dankbaar te kunnen voelen. Wacht niet tot morgen om content en dankbaar te zijn. Wees het vandaag, nu, in de moment. 

 

10. Maak plezier

Je bent zelf verantwoordelijk voor de FUNfactor die je ervaart bij de dingen. Organiseer kleine, gemakkelijke dingen die het proces leuker maken. Zet leuke muziek op, maak regelmatig een ludiek grapje, geef complimenten, demonstreer goedgezindheid, creëer beleving, omring je met plezant gezelschap, praat over positieve zaken, inspireer anderen, beweeg. 

 

shutterstock_1146333620

 

Ga ermee aan de slag en ervaar het effect van deze 10 dingen die je kan doen om van 2021 een beter jaar te maken.

Enjoy 2021 ;-)

 

Carl 

 

 

Tags: Ondernemen, Professionele ontwikkeling