10 tips voor startende ondernemers

27 jun 2018 / door Carl Van de Velde

10 tips voor startende ondernemers

Droom jij van een eigen bedrijf of heb je je eerste stappen als ondernemer al gezet? Een slimme zet, want als ondernemer bepaal je zelf je toekomst. Sommigen laten zich echter afschrikken door de risico’s, de administratie en de verplichtingen. Dat is spijtig want als je het goed aanpakt, levert ondernemen heel wat op. Met deze tips zetten we je graag op weg naar succesvol ondernemerschap.

Ondernemen spreekt tot de verbeelding van velen. Het idee om zelf te bepalen wat je doet en hoe je het doet, is erg aanlokkelijk. Bovendien is ondernemen een inspirerend en leerrijk avontuur waarmee je jezelf ook op financieel vlak kan verbeteren. Waarom zou je dan twijfelen om de sprong als ondernemer te wagen?

 

Wat houdt jou tegen om te ondernemen?

Als startende ondernemer moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Je hebt geen garantie op een vast inkomen.
  • Je wettelijk pensioen ligt een stuk lager dan als werknemer.
  • Je moet zelf op zoek naar klanten en opdrachten. Misschien kan je hiervoor terecht bij je bestaand netwerk, maar in het andere geval zal je actief aan marketing en verkoop moeten doen.
  • Afhankelijk van de business zal je voor de start van je activiteiten de nodige investeringen moeten doen.
  • Je moet aan heel wat administratieve en wettelijke verplichtingen voldoen.

 

Je kan dus genoeg risico’s inroepen als excuus om niet te ondernemen. Ik benoem deze risico’s echter liever als zaken om rekening mee te houden. Als je deze zaken op een slimme, positieve manier aanpakt, houdt niets je tegen om succesvol te ondernemen. Met onderstaande tips zetten we je alvast graag op weg.

shutterstock_335836601 

TIP 1: Zoek een oplossing voor excuses

Veel mensen dromen ervan om ondernemer te worden, maar doen het nooit. Ze laten zich tegenhouden door excuses en faalangst. Het is niet abnormaal dat je je zorgen maakt, maar excuses vormen hindernissen op je weg naar succes. Als je echt een onderneming wil opstarten moet je de oorzaken die je hiervan weerhouden, aanpakken. Zoek een oplossing voor het probleem zodat het jou niet langer hindert.

 

TIP 2: Slorp alle informatie op

Een tip van Elon Musk, oprichter en CEO van Tesla: “Verzamel zoveel mogelijk kritische feedback van zoveel mogelijk mensen over je ideeën. Vraag hen wat ze goed en minder goed vinden.”

Let ook goed op de lichaamstaal en de expressies van mensen wanneer je hen vertelt over je business idee. Worden ze er echt warm van of willen ze gewoon vriendelijk zijn? De feedback die je krijgt, is waarschijnlijk representatief voor de reacties van klanten.

 Schenk bijzondere aandacht aan de raad van experten en ervaren ondernemers. Zij weten uit ervaring wat wel en niet werkt. Uit het falen van anderen kan je heel wat leren.

Slorp informatie op als een spons. Schrijf zoveel mogelijk op. Raadpleeg ook online bronnen en maak notities die helpen om een gedetailleerd plan uit te werken.

 

TIP 3: Wees relevant

Focus je bij het vormen van je business idee niet op wat jij wil verkopen. Denk na over welke reëele marktnoden je idee invult. Het is makkelijker om een solide klantenbasis op te bouwen wanneer je onderneming een probleem oplost.

“Het belang van de eerste zijn, wordt overschat”, zegt Jack Dorsey, oprichter van Twitter. “MySpace was ook eerst. Het is belangrijker om het beste idee te hebben dan om eerst te zijn. Disruptie is altijd mogelijk. Je moet jezelf continu verbeteren om voorop te blijven.”

 

TIP 4: Zoek medewerkers waarmee het klikt

Om een zaak op te starten en groot te maken moet je kunnen vertrouwen op je medewerkers. Daarom is het belangrijk dat je mensen zoekt waarmee het klikt. Richard Branson, oprichter van Virgin, raadt echter af om in zee te gaan met vrienden en kennissen: “Als het misloopt, is het altijd moeilijker om hen aan de deur te zetten.”

Voor Steve Jobs was ook een persoonlijke klik met het bedrijf doorslaggevend bij de evaluatie van sollicitanten: “Als ik een senior aanwerf, is competentie een belangrijke factor, maar waar het voor mij echt om draait, is of ze verliefd gaan worden op Apple. Als dat gebeurt, volgt al de rest vanzelf. Ze zullen altijd willen doen wat het beste is voor Apple, niet voor zichzelf, Steve of iemand anders.”

medewerkers met passie 

TIP 5: Besteed uit wat buiten je core business ligt

Als ondernemer kan je niet alles zelf doen. Je concentreert jezelf best op je core business. Besteed ondersteunende diensten zoals IT uit aan externe specialisten. Zo ben je zeker van kwaliteit en heb je zelf tijd om te doen waar je goed in bent.

 

TIP 6: Neem tijd om successen te vieren

Als beginnende ondernemer ben je constant bezig. Je werkt veel en hard en je hebt geen tijd om stil te staan. Toch moet je tijd nemen om behaalde successen te vieren. Het zorgt voor een welgekomen rustpunt voor jezelf en je medewerkers. Het geeft nieuwe energie en motivatie om er terug in te vliegen.

 

TIP 7: Aandacht voor het financieel plaatje

Tel alle mogelijke kosten op die nodig zijn om je product of dienst te ontwikkelen en vermarkten. Denk ook aan kosten voor huur, voorraden, marketing, IT, etc.

Tel al deze kosten op en verdrievoudig dit bedrag. Je zal zien: onverwachte kosten loeren achter elke hoek. Je kan dus beter je kosten hoger inschatten dan dat je geld tekortkomt wanneer de facturen binnenstromen.

Eens je goed zicht hebt op alle kosten, kan je het bedrijfsbudget opmaken. Om te starten moet je misschien extern kapitaal aantrekken. Een kleine professionele lening is een optie, maar denk goed na alvorens veel geld te investeren in je zaak.

 

TIP 8: Start in bijberoep

Twijfel je of je wel snel genoeg voldoende klanten zal vinden? Zoek dan een (tijdelijke) halftijdse job of behoud je huidige baan. Je kan beginnen ondernemen in bijberoep. Zo behoud je een stabiel inkomen en heb je tijd om je zaak rustig te laten groeien. Het geeft je heel wat gemoedsrust waardoor je tijd kan nemen om te leren en de juiste stappen te zetten. Bovendien profiteer je als zelfstandige in bijberoep van een lage sociale bijdrage en blijf je gespaard van de BTW-rompslomp (als je jaarlijks omzet lager is dan 25.000 euro).

 

TIP 9: Spread the word!

Leer om je idee te verkopen! Volgens de oprichter van Pandora, Tim Westergren, is de vaardigheid om een idee of opportuniteit met passie, overtuiging en welsprekendheid over te brengen, de meest universeel bruikbare ondernemersvaardigheid. “Of je nu spreekt voor een groep investeerders, je medewerkers motiveert, een klant wil doen kopen, nieuw talent wil aantrekken of een persconferentie houdt, goede sprekersvaardigheden zijn onmisbaar.”

Goede sprekersvaardigheden zijn cruciaal voor ondernemers 

Is er nog werk aan je sprekersvaardigheden? Tijdens de Masterclass Inspirerend Spreken leer je om je boodschap op een inspirerende manier over te brengen.

 

TIP 10: Zoek de balans tussen passie en wijsheid

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol business idee is passie. Passie drijft je om elke dag beter te doen waardoor je zaak kan groeien.

Maar…. Laat je passie niet al je beslissingen overnemen. Passie stuwt je vooruit en behoudt je momentum, maar kennis en ervaring stuurt je in de juiste richting.

 


 

Verder zakelijk groeien?

Het beste uit 32 jaar ondernemerschap vat ik voor jou samen in anderhalve dag extreem waardevolle content tijdens +14 Uur Business Coaching.

Meer informatie nodig?
Klik op de knop!⬇

MEER INFO

 

Tags: Ondernemers, Ondernemer, Ondernemerschap, Tips, Ondernemen