De 7 eigenschappen van drijfkracht

15 feb 2019 / door Carl Van de Velde

De 7 eigenschappen van drijfkracht

Heb jij drijfkracht? Drijfkracht ontstaat uit weerbaarheid, gedrevenheid, wilskracht, volharding, energie, ambitie en visie. Mensen die objectieven van een hogere orde willen bereiken, moeten over bovenstaande kwaliteiten beschikken!

Als je een ambitieus doel wil bereiken dan moet je continu actie en inspanningen leveren. Grootse realisaties komen niet zomaar tot stand. Dikwijls moet je tegenslagen, onverwachte omstandigheden en obstakels trotseren.

 

1. Weerbaarheid

Bij ongunstige, onverwachte omstandigheden moet je in leiderschap blijven. Laat je niet emotioneel uit evenwicht brengen en besef dat de ongunstige omstandigheden slechts tijdelijk zijn. Focus met verstand en strijdlust op de mogelijke oplossingen die je kunt toepassen op de ongunstige omstandigheden.

 

2. Gedrevenheid

Iedere groeionderneming heeft nood aan medewerkers en een leider die een sterke emotioneel geladen drang hebben om iets buitengewoon te presteren. Het succes van een bedrijf staat in verbinding met de emotionele betrokkenheid van de leider en de medewerkers. Ze moeten de juiste actie willen ondernemen om dingen te doen gebeuren.

 

3. Wilskracht

Je moet het emotioneel vermogen hebben om specifieke dingen te willen uitvoeren die een inspirerend resultaat tot stand te brengen. Vele mensen wensen veel maar ontberen de wilskracht om tot actie over te gaan. Zo belanden ze in uitstelgedrag. Je intens verlangen om je doelen tot stand te brengen moet zodanig groot zijn dat je overgaat tot consistente actie!

Wilskracht

 

4. Volharding

Niet alles lukt van de eerste keer! Zelfs als je meermaals faalt moet je toch de kracht vinden om door te zetten en nogmaals actie te ondernemen. Belangrijk is dat je leert van de feedback die je krijgt. Leiders en toppresteerders zien falen eerder als feedback die ze gebruiken om terug meer verstandig actie te ondernemen. De weg naar een groot succes is geen open pad. Je moet met volharding tegenslagen trotseren en op een intelligente wijze volhouden tot je lukt. Lees er meer over in het artikel Wees een verstandige doorzetter.

 

5. Energie

De energie om buitengewoon veel te doen is noodzakelijk om een positief momentum tot stand te brengen. Het idee dat je je hoger doel gaat realiseren moet je de mentale, emotionele en lichamelijke energie opleveren die je nodig hebt om iedere dag in de actie te zijn. Toppresteerders zetten hun droom om in energie en acties.

 

6. Ambitie

Toppresteerders hebben het onblusbaar verlangen om dromen en doelen van een hogere orde te bereiken. Als je de nooit eindigende, intrinsieke motivatie voelt om buitengewone resultaten tot stand te brengen dan heb je waarschijnlijk ambitie. Sommige mensen hebben weinig en lage ambities, sommige mensen hebben veel en grootse ambities. Als leider moet je zorgen dat je ambitie inspirerend en motiverend is voor je medewerkers. 

shutterstock_367910456

 

7. Visie

Een leider moet een heldere kijk hebben op de hogere doelstellingen en de weg ernaartoe. Ambitie zonder visie is dwaas. Uit de visie ontstaat een strategie. Een strategie is een volgorde van acties die ondernomen moet worden om de hogere doelstelling te bereiken. Visie ontstaat bij inzicht, kennis en ervaring. Ervaren, gecultiveerde leiders zien meer mogelijkheden.

 

De bovenstaande beschreven eigenschappen bepalen je drijfkracht als leider. Hoe meer van iedere specifieke kwaliteit je hebt, hoe meer drijfkracht je hebt. Geef jezelf een score van 0-10 voor iedere kwaliteit om te ontdekken waar je nog meer moet op inzetten.

 

Onderneem met passie!

 

Carl Van de Velde


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Actie, Leiderschap, Doorzettingsvermogen, Eigenschappen