Afschaffing vestigingswet creëert kansen voor ondernemer-bedrijfsleiders

19 dec 2017 / door Carl Van de Velde

Afschaffing vestigingswet creëert kansen voor ondernemer-bedrijfsleiders

Vanaf 1 januari 2018 moet je voor heel wat beroepen geen beroepskennis meer bewijzen. Dat is het gevolg van de beslissing van de Vlaamse Regering om de vestigingswet af te schaffen voor een aantal gereglementeerde beroepen. Het opent de deuren voor ondernemers die zelf geen specifieke beroepskennis in huis hebben, maar wel een zaak in één van de betrokken beroepstakken wil opstarten. Tenminste als deze ondernemer het juiste ondernemerschapsniveau heeft bereikt….

 

Op 17 maart 2017 kwam de Vlaamse Regering tot een principeakkoord over de afschaffing van de gereglementeerde beroepen. Concreet is een specifiek diploma of praktijkervaring niet meer nodig voor volgende beroepen:

 • slager-groothandelaar
 • droogkuiser-verver
 • restaurateur of traiteur-banketaannemer
 • brood- en banketbakker
 • kapper
 • schoonheidsspecialist
 • masseur
 • voetverzorger
 • opticien
 • dentaaltechnicus
 • begrafenisondernemer
 • beenhouwer-spekslager
 • garagist
 • carrossier
 • fietsenmaker

 

Waarom wordt de vestigingswet afgeschaft?

De Belgische vestigingswet wordt afgeschaft omdat deze in strijd is met Europese regelgeving die voorschrijft dat elke Europeaan op een gelijke basis een onderneming moet kunnen starten in elke lidstaat. Bovendien werd de wet al langer beschouwd als een belemmering van de economische ontwikkeling omdat hij het ondernemerschap voor startende ondernemers bemoeilijkt.

 

thumbsup-2.jpg

 

Opportuniteit voor ondernemers

De afschaffing van de gereglementeerde beroepen is goed nieuws voor ondernemers die een zaak willen opstarten in één van de betrokken beroepscategorieën. Maar vergis je niet: dat een bewijs van beroepsbekwaamheid niet langer vereist is, wil niet zeggen dat klanten geen eisen meer zullen stellen aan de producten en dienstverlening van een bakker, kapper of garagist. Als startend ondernemer zonder de nodige beroepskennis is je kans op slagen dus klein. Tenzij je het operationele luik van je zaak toevertrouwt aan een praktijkexpert met de nodige beroepskennis en –ervaring. Je kan jezelf dan concentreren om je zaak succesvol te maken.

 

4 niveaus van ondernemerschap

Het succes van je onderneming hangt samen met de vier niveaus van ondernemerschap.

 

Niveau 1: de werker

Startende zelfstandigen zonder personeel beginnen altijd als werker. Ze voeren voornamelijk operationele taken uit en leggen zich hier vaak met veel toewijding op toe. Het gevolg: ze werken lange dagen, ook tijdens weekends, en voor vakantie is er geen tijd. Daardoor verliezen ze de focus op wat echt belangrijk is: hun gezin en vrije tijd.

Herken je deze situatie? Dan is het waarschijnlijk hoog tijd om door te groeien naar het volgende ondernemerschapsniveau: de manager.

 

Niveau 2: de manager

Als manager werk je samen met bekwame mensen, stuur je hen aan, verdeel je het werk, kijk je toe dat het werk goed gebeurd, meet je resultaten, stuur je bij en bedenk je nieuwe plannen voor de toekomst.

Ben jij een ondernemer die zijn zaak managet en samenwerkt met de juiste medewerkers? Dan hoef je zelf niet te beschikken over de vereiste beroepskennis. Je bent immers minder operationeel bezig. Eens dit niveau bereikt, blijft je zaak ook functioneren zonder jou. Je kan dus al eens een vakantiedag nemen. En dat is belangrijk, want hoe meer vrije tijd je jezelf als manager kan permitteren, hoe meer je zaak waard wordt.

Is je zaak een zelf-functionerende organisatie die zonder jouw interactie kan blijven voortbestaan? Dan heb je het niveau van bedrijfsleider bereikt.

 

Visual.png

 

Niveau 3: De bedrijfsleider

Als bedrijfsleider begeleid je jouw zaak naar betere resultaten. Je werkt nog aan, maar niet meer permanent in je onderneming. Je wordt als het ware positief overbodig.

Kan jij jezelf minstens acht weken vakantie per jaar veroorloven? Dan ben je op het juist niveau en kan je zaak ook zonder jou blijven voortbestaan. Het is op het niveau van de bedrijfsleider dat het meeste winst wordt gemaakt.

 

Niveau 4: De investeerder

Als bedrijfsleider van een succesvolle onderneming heb je waarschijnlijk een zeer interessant verdienmodel waardoor je kan investeren in nieuwe opportuniteiten. Je kan bijvoorbeeld participeren in jonge, veelbelovende start-ups. Zo geef je niet alleen waarde terug aan de maatschappij, maar zorgt je inkomen ook rechtstreeks voor meer inkomen. Een win-winsituatie van het zuiverste soort!

 

Conclusie

Wil je als ondernemer succesvol zijn, ga dan op zoek naar de juiste medewerkers en maak jezelf positief overbodig.

Stel jezelf de volgende vraag: Wat zou er gebeuren als je morgen vijf maanden uit je zaak bent?

 


 

Van plan om te starten met je eigen zaak?

Lees dan zeker onderstaand bericht!

 

Attest bedrijfsbeheer niet meer nodig vanaf september 2019

Drie maanden na het principeakkoord over de afschaffing van de gereglementeerde beroepen, besliste de Vlaamse Regering dat een attest bedrijfsbeheer in de toekomst niet langer nodig is voor het oprichten van een eigen zaak. Wie nu een eigen zaak wil starten moet een diploma bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Daarvoor moet je de daartoe bestemde opleiding hebben gevolgd of moet je beschikken over een diploma hoger onderwijs. Lees alles over hoe je de basiskennis bedrijfsbeheer kan bewijzen op de website Vlaanderen.be.

Vanaf 1 september 2019 valt die verplichting weg. De regering volgde daarmee de stelling van minister Muyters dat deze maatregel een onnodige drempel vormt die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om een zaak te starten.

In de plaats zal er meer gefocust worden op de constante ontwikkeling van competenties. Een aanpak die het Carl Van de Velde Instituut al langer ondersteunt in de vorm van opleidingen en coachingstrajecten voor ondernemers.

 


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Inzichten, Onderzoek, Fases, Ondernemen