Bereid je succes voor!

30 mei 2018 / door Carl Van de Velde

Bereid je succes voor!

Succes komt niet toevallig. Het vraagt een goede voorbereiding en veel oefening. Onderzoek wijst uit dat veel succesvolle sporters en muzikanten net succesvol zijn geworden na meer dan 10.000 trainingsuren. Hetzelfde geldt voor ondernemers, dat heb ik persoonlijk aan den lijve ondervonden ….

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: bereid je succes voor.

 

Succes volgt na jaren zwoegen

Vele mensen staren zich blind op het succes (en de aangename gevolgen ervan) bij anderen. Er wordt echter vaak vergeten dat dit succes het gevolg is van vele jaren zwoegen en zweten. “Die heeft geluk gehad”, hoor je dan al snel vallen. Zelden wordt er gezegd: “Die heeft zich jaren voorbereid, alles op het spel gezet en keihard gewerkt om dit te realiseren.” Mensen zien wel de mooie auto maar niet de uitzonderlijke inspanningen die hieraan vooraf zijn gegaan.

 

Succes vraagt een goede voorbereiding!

Stel: je plant binnen een jaar een belangrijk feest ter ere van een speciale gelegenheid. Wanneer begin je met de organisatie en voorbereidingen? Drie dagen op voorhand of eerder enkele maanden vooraf? Als het een belangrijk feest is en je wil succes garanderen dan begin je maar best op tijd met de voorbereidingen.

Wil je een buitengewoon goed resultaat, dan dien je dit succesvol te organiseren.

Doorheen de tijd heb ik vastgesteld dat instant succes dikwijls van korte duur is. Langdurig, consistent succes vraagt oefening en een gedegen voorbereiding.

Succes vraagt een goede voorbereiding 

Het zijn ook de toekomstgerichte mensen die zich voorbereiden. Als je een fantastische toekomst vooropstelt, zijn de inspanning van de voorbereiding ook de moeite waard. De moeite van de voorbereiding zal altijd eindigen in de winst van manifestatie. Een gedegen voorbereiding vereist zelfdiscipline. Bereid je vandaag voor op je toekomstige werkelijkheid.

 

De voordelen van een goede voorbereiding:

 • Je ontwikkelt meer en een betere focus.
 • Je inspanningen brengen meer op.
 • Je weet exact welke resultaten je verwacht.
 • Je kan sneller en beter inspelen op onverwachte omstandigheden.
 • Je weet wat je moet doen en kan je concentreren op de uitvoering van je acties.

 

Falen om te plannen is plannen om te falen

Sommige mensen ontwijken de noodzakelijke voorbereiding als gevolg van een (onbewuste) faalangst. Als mensen bewust of onbewust denken dat ze mogelijk niet zullen slagen in het tot stand brengen van een winnend resultaat dan ontwikkelen ze in veel gevallen uitstelgedrag. Ze schuiven de actie vooruit en verzinnen redenen om te verdedigen waarom ze geen actie ondernemen. Een goede voorbereiding vraagt massieve, constructieve actie!

 

De 10.000 uren regel, mythe of werkelijkheid?

De Zweedse professor en psycholoog Anders Ericsson deed onderzoek naar de vraag of mensen worden geboren met talent of dat iedereen kans heeft om tot de (wereld)top te behoren. Ericsson onderzocht o.a. de beste schakers, muzikanten en sporters.

Hij stelde vast dat de beste violisten op twintigjarige leeftijd meer dan 10.000 uren hadden geoefend. Hij kwam erachter dat de schakers, muzikanten en sporters die de meeste uren hadden geoefend, vaak ook gezien werden als de grootste talenten. Deze mensen werden uiteindelijk ook de echte toppresteerders. In de meeste gevallen kwamen de trainingsuren overeen met zo’n 10 jaar aan gerichte training of 10.000 uren.

shutterstock_314841911 

De personen die uiteindelijk tien jaar of 10.000 uren hadden geoefend, waren niet anders dan jij of ik. Ze waren niet slimmer, noch talentvoller. Wat deze groep vooral onderscheidde waren de gerichte uren van training. Hun manier en intensiteit van trainen was anders dan die van hun minder succesvolle collega’s.

 

Conclusies van de 10.000 uren regel

 • Iedereen kan uitgroeien tot de top. Dit is niet alleen weggelegd voor mensen met geweldige genen of voor de superslimmen.
 • Het vraagt ongeveer 10.000 uren voorbereiding om de top te bereiken.
 • Het is belangrijk dat je oefent binnen je gebied van aanleg en passie. Zo houd je het veel langer vol en kom je makkelijker aan 10.000 trainingsuren. Lees er meer over in het artikel Handel naar je aanleg.
 • Om de top te bereiken zijn er verschillende randvoorwaarden die invloed hebben: een goede coach die jou blijft uitdagen, gerichte feedback en het juiste trainingsmateriaal en -faciliteiten.
 • Succes komt er niet zonder hard te werken. Zelfs de meest bekende personen hebben er keihard voor moeten werken. Kijk maar naar The Beatles en Bill Gates.

 

Hoe lang ik moest wachten op mijn eerste zakelijke doorbraak

Mijn eerste echte zakelijke doorbraak kwam tot stand na 3 jaar en 7 maanden ondernemen. Ik werkte in die periode 6 tot 7 dagen per week, 10 tot 16 uur per dag en ik genoot maximum 3 weken vakantie per jaar. Een kleine rekensom: gemiddeld 12 uur per dag X 26 dagen per maand X 40,5 maanden (mijn vakanties in mindering gebracht) = 12.636 uur! Na twaalfduizendzeshonderdzesendertig uur ondernemen (voorbereiding) kwam ik tot mijn eerste grote zakelijk doorbraak. Ik heb dus meer dan 12.000 uur van mijn tijd in mijn onderneming moeten investeren om professioneel door te breken naar zakelijk succes!

Ook bij andere succesvolle ondernemers stelde ik vast dat ze eerst jaren hun succes hebben moeten voorbereiden alvorens ze de echte vruchten van hun ondernemingen konden plukken.

succesvol ondernemen vraagt een lange voorbereiding

 

Bekende voorbeelden

Enkele bekende voorbeelden van mensen die door uitzonderlijke voorbereiding buitengewone resultaten tot stand wisten te brengen:

 • Thomas Edison moest meer dan 12.000 experimenten uitvoeren alvorens hij zijn eerste lamp kon doen branden.
 • Harald Sanders van Kentucky Fried Chicken (KFC) moest eerst meer dan 9.000 prospecten bezoeken alvorens hij zijn eerste franchisenemer kon aansluiten.
 • In 1990 bedacht J.K. Rowling tijdens een vier uur vertraagde treinreis van Manchester naar Londen het verhaal over een jonge tovenaar. Pas 7 jaar later in 1997 werd het gepubliceerd door de uitgeverij.
 • De legendarische basketlegende Michael Jordan bleef ook buiten de opgeleide trainingen fanatiek oefenen om zichzelf te volmaken. Tijdens de trainingen speelde hij even fanatiek als tijdens finalewedstrijden. Tijdens de wedstrijden speelde hij in een winnende flow omdat hij gewoon moest herhalen wat hij tijdens zijn trainingen al duizenden keren had gedaan. Zijn succes had hij vooral te danken aan zijn maniakale voorbereiding.

 

Praktische tips om je succes voor te bereiden

 • Stel een duidelijke en heldere uitkomst voorop.
 • Bedenk een realistisch plan van uitvoering.
 • Schrijf dat wat je gaat doen uit en maak hiervan een actieschema.
 • Organiseer alle noodzakelijke (en gewenste) hulpbronnen.
 • Visualiseer wat je gaat doen met een geslaagde uitkomst.
 • Verbind elke actie met de gewenste uitkomst.
 • Doe meer dan een ander zou doen.
 • Evalueer je resultaten.
 • Stuur je acties bij en doe het beter dan voordien.
 • Zet gedisciplineerd door.

 

Het stellen van haalbare doelen en je goed voorbereiden is essentieel om een solide vooruitgang tot stand te brengen. Het maken van een toekomstplan met specifieke, meetbare doelen geeft vertrouwen, motivatie en engagement voor je doelstellingen.

 


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Ondernemers, Succes, Doorzettingsvermogen, Winnaar, Professionele ontwikkeling