Een topondernemer leeft in het nu en is een voordenker

12 jan 2017 / door Carl Van de Velde

Een topondernemer leeft in het nu en is een voordenker

Zal ik je even meenemen naar een dagelijks tafereeltje dat voor iedereen herkenbaar is? Ik open de aanhalingstekens en citeer mensen uit mijn omgeving en ook wel eens mezelf in een slechte bui:

“Shit, uit wat voor wereld kom ik? Wat voor ellendige dingen gebeuren hier elke dag?

Waar gaat het naartoe met de wereld? Ik heb daar geen zin meer in.”

Hebben jullie dat ook mensen, zo van die dagen dat je tegen je zin opstaat en niets ziet zitten? En dat je jezelf suf ligt te tobben, en nadenkt over wat er allemaal verkeerd loopt op deze planeet? Ik begrijp dat best én toch ben ik het er niet mee eens. Het heeft namelijk geen zin. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor je eigen leefwereld en die bevindt zich in eerste instantie in het 'NU'.

En ik wil je hier duidelijk maken: er staat je nog zoveel moois te wachten. De kunst is om dit te zien, te leren ontdekken en die kans met beide handen te grijpen.

Ik maak mijn punt: wie leert om een 'voordenker' te zijn in plaats van voortdurend al piekerend 'na te denken' geeft een positieve betekenis aan het 'nu'.

Wil je gelukkig zijn? Blijf in het moment!

Dit is dus een pleidooi voor het 'nu'! Het 'nu' is de enige tijd die er bestaat. Want 'daarnet' is voorbij en 'straks' staat voor de deur. Het nu, dus. Wie dat 'nu' kan grijpen, zal het geluk vinden. Dat klinkt als een statement en het is het ook. Maar het is vooral gebaseerd op wetenschappelijke rapporten. De Amerikaanse onderzoeker Matthew Killingsworth van de befaamde Harvard University verbaasde in 2010 met zijn studie:

'A wandering mind is an unhappy mind.'

Hij ontwierp de revolutionaire iPhone app 'Track your happiness'.

icon-app.jpeg
Via deze app konden mensen hun actuele gevoelens doorspelen aan een databank. Het toestel stelde geregeld de vraag: 'Hoe voel je je nu?' en 'Waaraan denk je nu?' Het besluit was verhelderend: een piekerend brein is een ongelukkig brein. Wanneer we in het moment zelf opgaan, voelen we ons het best.
De keerzijde: hoe meer onze geest afdwaalt, des te minder gelukkig we zijn. In zijn Ted's Talkspeech verwoordde Killingsworth het zeer treffend: 'Want to be happier? Stay in the moment!' Met andere woorden: wie gelukkig wil zijn, blijft het best in het moment. In een slogan gevat:
'Leef in het nu!'

VIER SLEUTELS

Met deze vier sleutels verbeter je de kwaliteit van je leven maar wandel je tevens naar een sterker resultaat.

1. BEST PRACTICE

Beschouw deze tips als een soort 'to do' voor een betere praktijk.

  • Leer uit het verleden
  • Leef in het nu en bepaal je toekomst
  • Fantaseer over het leven
  • Vermijd burn-out door positief 'voordenken'
  • Wees een voordenker, geen nadenker

2. BEGRIJP HET VERLEDEN MAAR BLIJF GEEN NADENKER

De meeste mensen in onze maatschappij zijn 'nadenkers'. Dat betekent dat ze hun gedachten laten gaan over het verleden en over hoe het is geweest. Daar kan men niets meer aan veranderen, alleen iets uit leren. De ervaringen uit je verleden krijgen de betekenis die je er zelf aan geeft. Jij bepaalt hoe je ermee omspringt.

Wie een positieve betekenis aan die ervaringen geeft, belandt vandaag mogelijk in een vermogende toestand bij reflectie over het verleden.

Wie vanuit dat verleden met een goed gevoel naar het nu kan overstappen, bepaalt wat in de toekomst gaat gebeuren. Probeer het eens. Stel je vragen als:

  • Wat heb ik nu om dankbaar voor te zijn?
  • Waarmee ben ik nu blij?
  • Wat maakt me nu tot een gelukkig mens?

Wie zich in het 'nu' zorgen maakt om wat er allemaal op ons afkomt en angst heeft voor de directe toekomst is een zogenaamde 'nadenker'. Die verliest zijn kracht. Het is van groot belang om een positieve betekenis te geven aan het 'nu', om iets te leren van het 'nu' of om er doodgewoon blij om te zijn en het 'nu' te waarderen.

3. VAN DOEL NAAR TOEKOMSTIG CREATIEPROCES

Het nu! Daar is het nu! Wie er zich voortdurend op focust zal een waardevolle en toffe tijd beleven. Een topondernemer verkent ook de toekomst. Dat heet 'voordenken': laat je gedachten werken over de toekomst. Trap niet in de val van het negatieve want dan ontstaat automatisch angst en anticipeer je op bedreigingen. Het negatieve voordenken leidt tot onvermogende emoties. Die blokkeren je. Een alternatief hiervoor is dat je aantrekkelijke verhalen en ideeën ontwikkelt. Zelfs al lijken die op het eerste zicht onhaalbaar, het gaat om een mentale 'state of mind'. Daarom is het stellen van doelen erg belangrijk want het biedt een positief aandachtspunt aan waarop je kan 'voordenken'. En het geeft een leuke sfeer aan je bedrijf: 'We gaan iets tofs en inspirerends doen.' Tegelijk mag je het creatieproces niet uit het oog verliezen:

  • Wat wil ik creëren in de toekomst?
  • Hoe moet mijn bedrijf er over vijf jaar uitzien, mocht ik zeker weten dat ik zou slagen?

Die gedachten moet je vormen. Want zo wordt men een wat we omschrijven als 'positieve voordenker'.

4. WORD EEN POSITIEVE VOORDENKER

'Een positieve voordenker'? Welja, als je deze wijsheid begrijpt, zal je ook het geluk vinden in het nu. De topondernemer beseft dat er nog veel positieve ervaringen op zijn pad komen. Waarom belanden mensen in een emotioneel onvermogende toestand? Precies omdat ze niet weten hoe ze positief kunnen voordenken. Hecht enkel belang aan iets wat je weet te beheersen, wat je echt kunt ombuigen en verhelpen. Maak van je eigen werkelijkheid een fantastische werkelijkheid. Positief voordenken stimuleert het creatieproces. Fantaseer eens een keer over wat er allemaal zou kunnen gebeuren tijdens je leven.

Ontdek de mogelijkheden, kansen en opportuniteiten door op een positieve wijze te anticiperen.

DIT IS NIET ALLES!

Geloof dus in het belang van het nu. Vanaf het ogenblik dat je dit als gelukservaring leert beleven, kan je als ondernemer zonder vrees de tocht aanvatten langs het avontuurlijke pad naar de toekomst. Want to be happier? Stay in the moment! Zoals Matthew Killingsworth met zijn opzienbarende onderzoek aantoonde.


Ben jij reeds een voordenker? Of betrap je jezelf er nog steeds op na te denken over bepaalde situaties?
Denk je dat toekomstgerichte ondernemers het beter doen dan diegenen die blijven hangen in het verleden? Heb je dit zelf al meegemaakt?


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

ONTDEK ALLE OPLEIDINGEN

Tags: Inzichten, Lifestyle, Tips & Tricks, Onderzoek