Handel naar je aanleg

22 mrt 2018 / door Carl Van de Velde

Handel naar je aanleg

Iedereen heeft een bepaald talent. Topondernemers kennen hun talenten en zetten hier maximaal op in. Het heeft geen zin om te streven naar succes op alle domeinen. Hoe meer je binnen je natuurlijke aanleg en je passie weet te handelen, hoe groter je kans op succes.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is handel naar je aanleg.

 

Iedereen heeft een natuurlijke aanleg

Waar je goed in bent, doe je graag … wat je graag doet, doe je veel … en wat je veel doet, doe je nog beter!

Iedereen heeft een natuurlijke aanleg, een persoonlijk talent waarmee je op een bepaald terrein uitblinkt. Een goede aanvaller heeft zijn beperkingen als verdediger en omgekeerd is dat net hetzelfde. Sommige mensen zijn extreem handig terwijl andere mensen dan weer eerder communicatief zijn. De ene persoon is atletischer dan de andere en heeft daarvoor een genetisch voordeel terwijl de minder atletische persoon dan weer een ander competitief voordeel heeft. Sommige mensen zijn eerder analytisch en goed met cijfers terwijl andere mensen dan weer artistiek en creatief aangelegd zijn.

 Gebruik je talenten

 

Zet in op je talenten

Hoe meer je binnen je natuurlijke aanleg weet te handelen, hoe groter je kans op succes. Dat wil ook zeggen dat je niet op alle domeinen succesvol kan zijn.

‘Schoenmaker blijf bij je leest’, luidt het spreekwoord. Wanneer je een natuurlijke aanleg hebt voor samenwerken, organiseren, motiveren en activeren is het niet aangewezen om succesvol te willen worden in een domein waarvoor je voornamelijk uitvoerend werk moet verrichten. Dan verlies je immers een groot stuk van je mogelijkheden.

De kunst is om te ontdekken waar jouw competitieve aanleg zit en daar meer op in te zetten. Kies een job bij een onderneming of een rol als zelfstandige waarin je jouw talenten maximaal kan inzetten.

 

Volg je passie

Vele mensen kiezen een specifieke activiteit of een rol vanuit van de verkeerde motieven. Meer geld verdienen is bv. vaak de hoofdreden, terwijl dat op lange termijn doorgaans niet tot goede resultaten leidt. Indien je iets doet waar je geen aanleg en passie voor hebt, hou je het immers moeilijk vol. Je zal snel frustratie en onvermogen ervaren tijdens het proces.

Zo zal een taakgericht iemand die, ondanks zijn aanleg voor manueel werk, kiest om zelfstandig te ondernemen, snel geconfronteerd worden met taken die buiten zijn natuurlijke aanleg vallen. Dat leidt vroeg of laat tot angst en frustratie. Een vaste baan in loondienst zonder beheerstaken maakt deze persoon waarschijnlijk productiever, succesvoller en gelukkiger.

Andersom zal iemand met een kantoorbaan die weinig verantwoordelijkheid, autonomie en organisatiemogelijkheden biedt, terwijl dat net zijn talent is, ook snel ongelukkig worden. Deze persoon zal mogelijk beter, succesvoller en productiever functioneren als manager of bedrijfsleider.

Wat is jouw passie?

 

Op ieder potje past een deksel! Bij elke persoon past een specifieke professionele rol. Wanneer jij je specifieke professionele rol ontdekt aansluitend op je natuurlijke aanleg, heb je de meeste kansen op succes.

 

Praktische tips om te handelen naar je natuurlijke aanleg:

  • Beantwoord de volgende vragen en ontdek waar jouw natuurlijke aanleg ligt:
Op welk domein ben jij de autoriteit?

Zijn er onderwerpen waar jij de autoriteit geniet als je erover praat? Wat zijn de onderwerpen waarin anderen je graag als hun meerdere erkennen?

Wat denken je omgevingsmensen?

Je omgevingsmensen, partner, vrienden en goede kennissen weten meestal precies wat je aanleg is. Vraag eens aan je omgevingsmensen waarin zij vinden dat jij zeer goed in bent.

Wanneer wordt jouw hulp gevraagd?

Word je weleens om hulp gevraagd voor iets? Waarvoor is dat dan specifiek? Welke kwaliteit (h)erkennen je omgevingsmensen bij jou waarvoor ze je hulp vragen?

Wat doe jij eerder gemakkelijk?

Zijn er zaken die je gemakkelijk afgaan? Of dingen die jij vanzelfsprekend vindt terwijl anderen er moeilijkheden bij ervaren? Als er dingen zijn die jij heel gemakkelijk vindt, betekent dat niet automatisch dat dit voor anderen ook zo is. Wat gaat jou zonder moeite af?

Wat vind je het leukst om te doen?

Jouw aanleg kan heel zichtbaar zijn op momenten dat je er eigenlijk helemaal niet mee bezig bent. Wat vind je het leukst om te doen in je vrije tijd of op je werk? Waardoor word je gefascineerd? Waardoor word je tot iets aangetrokken om te doen? Wat zegt dit over je aanleg?

  • Je belangrijkste aanleg zie je vaak over het hoofd. Je bent zó op zoek naar uitzonderlijke vaardigheden en manieren om zo goed mogelijk voor de dag te komen, dat je daarmee het enorme potentieel dat je al in je hebt, vergeet (cfr. de verdediger die wil aanvallen).
  • Vraag iedereen die je kent naar welke talenten zij bij jou zien. Vraag daarop door. Wanneer zien ze dat? Wat doe je dan precies? Wat waarderen zij in dat talent? Wat bewonderen ze in jou?
  • Tracht binnen dat wat je doet of wil doen meer in te zetten op je ‘natuurlijke aanleg’! Je zal er gelukkiger en succesvoller door worden. Een principe bij succesvolle mensen is dat ze inzetten binnen hun gebied van natuurlijke, authentieke aanleg!

 


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Ondernemer, Ervaring, Leiderschap, Tips