Het geheim van toppresteerders: gebruik ‘power-posities’ en ‘power-moves’!

11 apr 2018 / door Carl Van de Velde

Het geheim van toppresteerders: gebruik ‘power-posities’ en ‘power-moves’!

Je emotionele staat heeft een grote invloed op je gedrag en prestaties. Zet jezelf voor aanvang van een belangrijke activiteit in een ‘power-positie’. Zo kan je daadkrachtiger optreden waardoor de kans op een succesvol resultaat groter wordt.

De meeste mensen focussen zich op hun competenties als ze bepaalde doelstellingen willen behalen. Ze vergeten echter één belangrijk element: hun emotionele staat. Hoe jij je voelt, bepaalt hoe jij de dingen aanpakt. Een positieve, vermogende stemming maakt je actiever, scherper, alerter en doet je beter en gelukkiger presteren.

Veel mensen ondernemen vanuit een onvermogende staat en missen daardoor het resultaat dat ze voor ogen hebben.

 

Creëer een emotionele verandering om een belangrijke prestatie neer te zetten

Als je een positieve verandering in je leven tot stand wil brengen, moet je bij jezelf een emotionele verandering creëren.

Een emotionele verandering komt het snelst tot stand door je manier van bewegen te veranderen. Waarom? Omdat emotie wordt gecreëerd door motie. De manier waarop je beweegt, bepaalt hoe je je voelt! Het veranderen van je emotionele staat is trouwens veel gemakkelijker dan je denkt.

 

De kracht van een ‘power-positie’

Een ‘power-positie' is rechtopstaand, met de borst naar voren en je hoofd omhoog in een fiere trotste houding (denk aan Wonder Woman of Superman).

Een onderzoek van de Harvard Business School heeft aangetoond dat gedurende twee minuten een ‘power-positie’ aannemen een radicale impact kan hebben op je biochemie. Tijdens het onderzoek waarbij een testgroep in ‘power-posities’ ging staan, steeg het testosterongehalte van deze personen met 20%, daalden hun stresshormonen met 25% en steeg de risicotolerantie met 33%.

shutterstock_599607629

Het onderzoek van de Harvard Business School bevestigt het: als je jezelf voor aanvang van een belangrijke activiteit in een ‘power-positie’ zet, kan je daadkrachtiger optreden waardoor de kans op een succesvol resultaat groter wordt. Deze ‘power-posities’ ontwaken extra kracht en roepen een gevoel van durf, zelfvertrouwen en welzijn op wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld tijdens een belangrijke presentatie, zakelijk gesprek of in een crisissituatie.

 

De link tussen lichaam en geest

Tijdens mijn groeiseminars voor ondernemers duid ik al 20 jaar het belang en de kracht van het lichaam! Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor aanvang van een seminar of een andere belangrijke prestatie werk ik mijn lichaam steeds in een krachtige staat. Ik zet mezelf in een houding van zelfvertrouwen (power-positie) en maak vervolgens enkele krachtige bewegingen (power-moves). Mijn houding en de krachtige bewegingen die ik maak, geven mijn geest het signaal dat ik krachtig en scherp moet zijn. Zo ervaar ik een instant gevoel van zelfvertrouwen waardoor ik in staat ben om beter te presteren.

 

Laat je vooroordelen varen

Wanneer ik deze krachtige techniek onderwijs tijdens mijn seminars en masterclasses ervaar ik bij sommige deelnemers in het begin ongeloof en weerstand. Wanneer ze mijn praktische oefeningen uitvoeren, ervaren ze echter snel de kracht van de transformatie van hun lichaam en zijn ze verrast door de positieve impact en het effect.

Niet alleen voor mensen die leiden aan gevoelens van machteloosheid of een laag zelfbeeld maar ook voor toppresteerders zijn een power-positie en power-moves een krachtige tool om het winnend verschil te kunnen maken. Ook topsporters, artiesten, studenten, ondernemers en kunstenaars kunnen deze techniek inzetten om hun prestaties te verbeteren.

Prestaties verbeteren

 

Praktische richtlijnen voor een power-positie en power-moves

  1. Zet jezelf gedurende 2 minuten in een ‘power-positie’ (zeer krachtige houding van absoluut zelfvertrouwen).
  2. Visualiseer dat je een topprestatie tot stand brengt. Beeld je in dat je slaagt in dat wat je moet doen.
  3. Maak met je lichaam (arm, vuist, enz.) een ‘power-move’ (snelle, krachtige beweging die je oppept) om je geest krachtig te activeren naar een vermogende stemming.

Met bovenstaande richtlijnen kan je via je lichaamshouding je emotionele staat, je gedrag en je resultaten positief beïnvloeden. MOVE en ERVAAR!

 

Succes!

 

Carl Van de Velde


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Inzichten, Opleidingen, Ondernemers, Actie, Succes