Hoe beleef jij Blue Monday?

20 jan 2020 / door Carl Van de Velde

Hoe beleef jij Blue Monday?

Hoe gaat het met jou? …. Maar echt, alles goed?...

Ik vraag het omdat het vandaag Blue Monday is, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. Heb jij het gemerkt toen je vanmorgen wakker werd? Voelde je het meteen toen je, nog half in slaap verzonken, de gordijnen opentrok? …

De term Blue Monday zou in 2005 bedacht zijn door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij stelde naar eigen zeggen een wetenschappelijke formule op waaruit blijkt dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich neerslachtig of treurig voelen.

 

Wat ligt aan de basis van Blue Monday?

Verschillende factoren zouden aan de basis liggen van de meest deprimerende dag van het jaar:

  • De meeste goede voornemens zijn mislukt.
  • De eerstvolgende vakantie lijkt nog mijlen veraf.
  • De dagen zijn nog kort en donker.
  • Maandag is voor de meeste mensen de eerst dag van een lange werkweek.
  • Het contrast met de feestdagen en de bijhorende vakantie is groot waardoor veel mensen het gevoel hebben in een zwart gat te vallen.
  • Financieel was de afgelopen periode voor veel mensen een zware dobber, waardoor ze niet gelukkig worden als ze hun spaarrekening bekijken.

shutterstock_789016690

Hoe kwam Arnall tot het besluit dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich down voelen? Hij gebruikte daarvoor een zogenaamde wetenschappelijke formule die rekening houdt met elementen zoals het weer, schulden, het motivatieniveau en goede voornemens.

 

Blue Monday is fake!

Ondertussen is uitgekomen dat de formule van Arnall is uitgevonden door een PR-bureau in opdracht van een reisbureau. Om de geloofwaardigheid van hun persbericht te verhogen, gingen ze op zoek naar een psycholoog die er zijn naam wou aan verbinden. Zo kwamen ze uit bij Arnall die in ruil hiervoor een mooie vergoeding en naamsbekendheid kreeg.

In tegenstelling tot wat men wou doen geloven, heeft Blue Monday dus geen enkele wetenschappelijke basis.

 

Doe jij mij aan Blue Monday?

De kans is klein dat je bij het opstaan meteen voelde dat het vandaag de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. Meer nog, nagenoeg niemand zal het gemerkt hebben bij het ontwaken.

Jammer genoeg laten heel wat mensen zich leiden door de waan van de dag. Ondanks dat Blue Monday eigenlijk niet bestaat, laten sommigen zich het gevoel aanpraten. Zo groeit de overtuiging en gaan ze geloven dat ze zich ongelukkig en depressief voelen.

Ook veel ondernemers hebben last van overtuigingen die ze zich vaak zelf aanpraten en die hen weerhouden om hun ware potentieel waar te maken. Deze overtuigingen worden vaak voor waar aangenomen, maar eigenlijk zijn het niet meer dan mentale belemmeringen die je onbewust blokkeren. Gelukkig is het mogelijk om je belemmerende overtuigingen te veranderen in stimulerende overtuigingen.

Lees er meer over in het artikel Verander je overtuigingen.

 

Doorbreek de neerslachtigheid van Blue Monday

Onthoud dat je zelf de controle hebt. Je kan ervoor kiezen om te geloven dat deze dag zwart en deprimerend zal zijn. En aangezien je je daarop instelt, zal het ook zo zijn. Je kan echter ook bewust kiezen om te geloven dat het een mooie en waardevolle dag wordt. Met deze mindset is de kans veel groter dat je de hoogtepunten zal ontdekken. Deze waarheid is trouwens het fundament van de meeste psychologische therapieën.

Je beslist dus zelf of je deze dag doorspartelt in een verlammende waas van neerslachtigheid of dat je er het maximum uithaalt.

shutterstock_397808029 

Help medewerkers door Blue Monday

Gelukkige medewerkers zijn productiever en creatiever. Laat ze dus niet ten prooi vallen aan de tristesse en de blokkerende overtuigingen die Blue Monday met zich meebrengen. En dat start vooral bij jezelf. Door positiviteit, enthousiasme en goesting uit te stralen, ben je een aanstekelijk en lichtend voorbeeld op de werkvloer.

Door je dankbaarheid voor de prestaties van je samenwerkers uit te spreken, stimuleer je hun motivatie en hun inzet. Iedereen ontvangt graag complimenten en dankbaarheid en een beetje erkenning kan leiden tot meer zelfvertrouwen, betere werkrelaties en een hogere productiviteit.

Dat geldt trouwens niet alleen op Blue Monday, het is een goede strategie om het hele jaar door het beste te halen uit je team.

 

Onderneem met passie!

 

Carl Van de Velde


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Inzichten