Hoe ontdek je verborgen verkoopkansen

Hoe ontdek je verborgen verkoopkansen

Om als bedrijf te groeien, moet je meer verkopen. Maar waar vind je meer kwalitatieve leads die makkelijk leiden tot een omzetgroei? Soms moet je het niet te ver zoeken. Er liggen heel wat verborgen verkoopkansen voor het grijpen in je bestaande netwerk. Je moet ze alleen op de juiste manier benaderen.

De meeste verborgen saleskansen liggen in je eigen netwerk van vrienden, familie en zakenrelaties. Je hebt al een vertrouwelijke en gemoedelijke band met deze mensen en er zullen er ongetwijfeld tussen zitten die geïnteresseerd zijn in jouw oplossingen.

Hieronder vind je zes tips om verkoopkansen binnen je netwerk te ontdekken en te verzilveren.

Durf te vragen en luister actief

In een gesprek met vrienden of kennissen is het niet altijd de gewoonte om over business te praten. Laat het gesprek evolueren en wacht op het geschikte moment om een dialoog op gang te brengen over kansen en obstakels op het werk. Vanaf dan wordt het interessant!

Door actief te luisteren ontdek je heel wat interessante informatie. Wat loopt er goed en wat niet, onderwerpen die irriteren of belangstelling opwekken, frustraties, doelstellingen, ... Voor je het weet bots je op aspecten waarbij jij kan helpen.

Tips om actief te luisteren:

 • Verplaats jezelf in wat de ander vertelt en geef aandacht.
 • Toon interesse en laat zien dat je luistert, door bv. regelmatig te knikken, door oogcontact te maken, door een actieve lichaamshouding aan te nemen, enz.
 • Vraag om verduidelijking als je iets niet begrijpt.
 • Recapituleer af en toe wat je hebt begrepen (Begrijp ik het goed dat …..).
 • Stel open vragen (watwaaromwanneerhoehoelang, …).

Stel de juiste vragen

Om te ontdekken wie in je netwerk baat heeft bij jouw oplossingen, moet je de juiste vragen stellen. Ik lijst er hieronder enkele op:

 • Waar zijn jij en je bedrijf mee bezig?
 • Wat vind je leuk aan je job en wat niet?
 • Met welke problemen of moeilijkheden krijg je te maken op je bedrijf?
 • Hoe probeert je bedrijf deze problemen op te lossen?
 • Wat zou de ideale oplossing zijn?
 • Wie in je bedrijf is verantwoordelijk voor het oplossen van dit probleem?

Monitor de carrièrestappen van je netwerk

Wanneer iemand uit je netwerk van job verandert of promotie krijgt, biedt dit misschien mogelijkheden voor jou. Wie weet krijgt hij of zij wel meer beslissingsverantwoordelijkheid in zijn/haar nieuwe job.

LinkedIn is het ideale platform om de carrière moves van je netwerk te monitoren. Merk je dat iemand in je kennissenkring plots op een positie kom te zitten waar hij/zij kan beslissen om voor jouw oplossing te kiezen? Dan is het hoog tijd om nog eens contact op te nemen.

Communiceer persoonlijk

Je kent de mensen in je netwerk persoonlijk. Communiceer dan ook op een persoonlijke manier met hen. Stuur hen geen supercommerciële marketingberichten, maar kies voor een persoonlijke mail waarin je vertelt dat je iets hebt dat hem/haar zal interesseren. Of beter nog, bel de persoon op of vertel het tijdens een persoonlijk gesprek.

Stel je niet op vanuit een rol als verkoper, maar vanuit de rol als vriend of kennis die waardevolle informatie wil delen.

Houd je netwerk op de hoogte

Gebruik sociale media om nieuws over je bedrijf, aanbod, succesverhalen, etc. te delen. Doe dit niet enkel via de profielen van je bedrijf, maar ook via je persoonlijke profielen. Zo zien ook je vrienden en familie je updates en blijven ze op de hoogte van jouw oplossingen. Wanneer ze in hun bedrijf ooit nood hebben aan een dergelijke oplossing, zullen ze direct aan jou denken.

Er is nog een bijkomend voordeel wanneer je professionele updates ook via je persoonlijk profiel deelt. Vrienden en kennissen zullen een post op je persoonlijk profiel immers veel sneller liken en/of delen, waardoor je bereik aanzienlijk verhoogt.

Bied je expertise vrijwillig aan

Zelfs vrienden zullen niet altijd staan te springen om met je te werken als je geen professioneel verleden deelt. Door je expertise en vaardigheden vrijwillig aan te bieden voor het oplossen van een probleem, zal je snel het vertrouwen winnen. Het lijkt dan al snel of je al jaren samenwerkt.

Nadat je jouw waarde hebt bewezen, zal je als eerste worden gecontacteerd als er een volgend project moet uitgevoerd worden.

Vrienden eerst

Met bovenstaande tips zal je meer verborgen saleskansen in je netwerk ontdekken en verzilveren.

Voordat je van start gaat, toch nog een belangrijke opmerking.

Zakendoen met vrienden en familie is delicaat. Zolang alles goed gaat en je de resultaten brengt die je belooft, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar, als het een keer misloopt, kan de situatie snel oncomfortabel worden.

Zaken zijn zaken, maar onthoud dat je in de eerste plaats vrienden bent.

Zoek daarom samen naar een goede oplossing en blijf eerlijk en transparant.

Seminar bijwonen