Hoe voer je een loongesprek uit als werkgever?

27 jun 2017 / door Carl Van de Velde

Hoe voer je een loongesprek uit als werkgever?

The Thin Line. De dunne lijn. Die is onzichtbaar aanwezig bij het loongesprek. Er ontstaat een situatie van enigszins 'tasten, aantrekken, afstoten'. En omgekeerd. Het is een poging tot paringsdans. Blijven we nog bij elkaar of scheiden stilaan onze wegen. Bij een loongesprek komen diplomatie, psychologie, lefgozerij en doordachtheid om de hoek kijken. Zorg dat je vertrouwd bent met de uiteenlopende invalshoeken van de verschillende soorten gesprekken tussen werkgevers en medewerkers. Vermijd dat je deze met elkaar gaat mengen.


Koppel nooit een loongesprek aan een evaluatiegesprek

Niets is wat het lijkt. Baken dat vooraf voldoende af. Want de medewerker zal sowieso een fantastische evaluatie van zichzelf geven om een betere beloning af te dwingen. Terwijl jij als werkgever met een vergrootglas zal speuren naar wat mindere punten om te beargumenteren waarom de verhoging nog niet voor morgen is. Laat een evaluatie- en loongesprek zelfs nooit binnen dezelfde periode vallen.

 

Elke medewerker is vervangbaar!

Handel als werkgever nooit uit angst. Ga niet in op een vraag tot 'opslag' omdat je vreest dat je anders een goede medewerker kunt verliezen. Dit gebeurt wel vaker: een bekwame medewerker wordt op een bepaald moment als 'onmisbaar' in het bedrijf beschouwd. Laat niet gebeuren dat hij je daarmee chanteert. Dat klinkt scherp maar vertrek vanuit het motto: 

'Iedereen is vervangbaar!'

Bekijk de wereld vanuit de lucht en stel vast hoe klein en nietig de mens is. Als een medewerker begint interesse te betonen in 'mooie projecten' bij andere bedrijven, dan betekent dit dat zijn hart niet meer bij de eigen organisatie ligt. Zelfs belangrijke functies moet je durven openstellen voor nieuwe kandidaten. Denkt iemand aan 'heroriëntatie'? Feliciteer hem en stimuleer hem om de stap te zetten. Wens hem zelfs succes en benadruk dat de poort altijd blijft openstaan voor hem. Maar reageer nooit vanuit een angstreflex om een medewerker kwijt te spelen. Daar moet je boven staan. Wees groter dan de omstandigheden en zet ze zodoende naar je hand.

 

Gebruik een 'aanvraag-tot-loongesprek' -formulier

Soms durft een medewerker nogal direct aandringen op 'compensatie'.

Genre:
'zonder dat ben ik wel weg.' Van zodra men dat laat voelen, kom je op de proppen met een test. Ga zeker niet op deze vraag. Je moet niet iemand binden met een betere inkomstenbron.

shutterstock_443173390.jpgWant een loonsverhoging is niet vanzelfsprekend, een zogenaamde 'bonus' of 'toeslag' kan dat wel zijn.

Gebruik een door ons beproefd middel: het 'aanvraag-tot-loongesprek' -formulier.

Daarmee haal je de lont uit het kruitvat. Wil een medewerker praten over zijn loon, laat het hem officieel aanvragen. Dan heb je een sluitende procedure. Dit formulier is een digitaal document waarin de werkgever specifieke vragen stelt die de medewerker moet beantwoorden. Eerder wordt het gesprek niet geopend. Er staat geen tijdsdruk op. Dat schenkt de medewerker de kans om even te temporiseren.

Je plant de afspraak wel binnen een redelijk termijn. Het formulier loopt als een rode draad door het gesprek.

 

ENKELE TIPS:

Ons 'aanvraag-tot-loongesprek' -formulier bevat 25 vragen. Daarbij peilen we naar onder meer:

  • Verwachtingen bij het gesprek
  • Reden van de vraag voor loonaanpassing
  • De mate van zelfontwikkeling

We werken met een vastliggend schema dat ook kijkt naar tevredenheid en naar toekomstperspectief, afhankelijk van het antwoord op de vraag. 

 


BIJ WIJZE VAN BESLUIT

Zoals je ziet: het debat ronddom het loongesprek verloopt langs een dunne lijn. Voor een ondernemer is zakelijkheid erg belangrijk. Men mag zich niet laten inpalmen door angst of emoties. Een medewerker die denkt dat het gras elders groener is, zal men niet kunnen verhinderen het bedrijf te verlaten. Behoud voldoende soepelheid om een terugkeer te accepteren en ontwikkel een instrument om het loongesprek zelf in handen te houden. Durf een sterke persoon kwijt te spelen en verbind je van dan af beter met de mensen die blijven.


 

GRATIS MODELDOCUMENT

Ontvang nu een beproefd modeldocument ter waarde van 275 euro volledig GRATIS!
Het is een vragenlijst die samenwerkers invullen bij de aanvraag voor een loongesprek!

Stuur mij het modeldocument »

PS: Dit is slechts één van de werkdocumenten die je ontvangt bij de Online Business Masterclass! Het is de meest volledige online ondernemingsopleiding van België en Nederland!

 

Tags: Tips & Tricks, Onderzoek, Ondernemer