Leef je kennis, be a practitioner

25 apr 2018 / door Carl Van de Velde

Leef je kennis, be a practitioner

Ik ken veel mensen die veel weten, kennen en kunnen, maar ik ken veel minder mensen die effectief toepassen wat ze weten, kennen en kunnen. Enkel en alleen kennis opdoen leidt tot niets. Je moet je nieuwe inzichten en vaardigheden ook omzetten in actie.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: leef je kennis.

 

Waardevolle kennis is alomtegenwoordig

Het internet is een onuitputtelijke bron van interessante informatie. Heel wat zelfhulp-junkies doen beroep op deze online kennis en inzichten om succesvol te worden. En dat is slim want door kennis te vergaren, kan je jezelf ontwikkelen op persoonlijk en zakelijk vlak. Ontdek er alles over in het artikel Continueer je vorming en ontwikkeling.

Er is vandaag een waardevol aanbod aan seminars, masterclasses, workshops, lezingen en online cursussen. Experten delen graag hun tips en geven zeer interessant advies.

Kennis omzetten in actie 

Zet je kennis om in actie!

Nieuwe kennis opdoen is echter nutteloos als je er niets of te weinig mee doet! Succesvolle mensen zetten hun verworven inzichten om in acties.

Zelf verzorg ik al ruim 20 jaar opleidingen voor ondernemers en heb ik meer dan 250.000 mensen geïnspireerd en geactiveerd met mijn live seminars. Ik stel vast dat niet iedereen aan de slag gaat met zijn verworven informatie. Vele mensen leggen de kennis naast zich neer en handelen verder volgens hun jarenlange gewoontes. Bijgevolg verandert er weinig aan hun levenssituatie.

Je ontneemt al het potentieel uit informatie en kennis als je er niets mee doet. Kennis is potentiële kracht, toegepaste kennis is echte kracht! Soms krijgen we goede raad en doen we er niets mee. Dikwijls een gemiste kans!

 

Uit het (mijn) leven gegrepen

Voor de allereerste cursus die ik volgde, investeerde ik 100% van mijn privékapitaal. Voor deze investering wou ik dan ook waar voor mijn geld. Ik noteerde zoveel als ik kon noteren, bestudeerde fanatiek het naslagwerk en praktiseerde achteraf bijna letterlijk wat ik leerde. Tijdens de opleiding zat ik naast een man die een 10-tal jaar ouder was dan mezelf. Zijn opleiding werd betaald door het bedrijf waar hij eigenaar van was. Hij noteerde weinig en zij meermaals: “Dit ken ik al…, dit wist ik al…” Nog geen 10 jaar later kwam dezelfde man solliciteren op mijn bedrijf dat inmiddels was uitgegroeid tot een stevige KMO. In tegenstelling tot mezelf, had deze man achteraf weinig met de leerstof gedaan.

 

Het leven is aan de doeners

Heel wat mensen vergaren kennis om erover te kunnen meepraten. Ze denken ten onrechte dat ze zich op die manier gecultiveerd hebben. Het is echter pas als je opgedane kennis in de praktijk brengt, dat er ook echt iets tot stand komt. Als je in een kookboek leest hoe je een lekker gerecht kan maken, volstaat het niet om in een winkel de nodige ingrediënten te kopen. Als je er niets mee doet, zal je geen eten op je bord krijgen. Je moet in de potjes beginnen roeren, aan de slag gaan.

Het is een belangrijk succesprincipe: wees een practitioner! Voer de juiste dingen uit op basis van kennis, strategie en inzicht.

Kennis in de praktijk brengen 

Praktische tips om je kennis te activeren

  • Maak een lijst van wat je allemaal hebt geleerd.
  • Omcirkel de elementen waarmee je nog niets actief hebt gedaan met een rode marker.
  • Verfris de meest noodzakelijke kennis waar je nog niets mee hebt gedaan en verzilver resultaat door actie te ondernemen. Pas toe en gebruik dat wat je leerde.
  • Als je een opleiding volgt, beslis dan ter plekke wat je gaat gebruiken en vorm een mastermind met andere deelnemers om elkaar te coachen in het toepassen van de verworven materie. Bespreek wat je hebt geleerd en hoe je dit interpreteert, geef elkaar feedback en help elkaar bij het vinden van de juiste benaderingen en oplossingen.

 

Succesvolle mensen zeggen zelden “dit ken ik al” of “dat wist ik al”. Ze leren en doen in stilte op een nederige manier. They become a true Master!


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Inzichten, Ondernemers, Actie, Professionele ontwikkeling