Ondernemen is zoals skydiven

14 jun 2018 / door Carl Van de Velde

Ondernemen is zoals skydiven

Skydiven….heb jij het ooit al gedaan, of staat het nog in je planning? Zelf heb ik het al van mijn bucket list kunnen schrappen. Hoe het voelde? In één woord: fantastisch! Het bezorgde mij een cocktail van emoties: angst, onzekerheid, verwondering, geluk, trots, intens genot, …. Eigenlijk had mijn eerste vrije val veel weg van mijn traject als ondernemer.

Het volledige proces van skydiven vertoont grote gelijkenissen met het opstarten en uitbouwen van een eigen zaak. Van de eerste stap tot de landing aan de grond val je van de ene emotie in de andere. Zo voel je dat je leeft en krijg je een forse energieboost.

 

Fase 1: Ideevorming

Skydiven, sommigen beslissen in een impulsieve bui om het te doen. Ze nemen contact op met een skydiveclub en boeken een afspraak in. Voor anderen is het een levenslange droom die ze jarenlang voor zich uit duwen. Ze hebben het te druk met andere bezigheden (of maken dit zichzelf wijs) of aarzelen om actie te ondernemen. De ene praat er honderduit over met vrienden en familie, terwijl de andere het voor zichzelf houdt. En dan, op een zekere dag is het moment daar dat ze beslissen om ervoor te gaan. Het is net zo bij mensen met ondernemingsplannen. Sommigen lijken eeuwig te twijfelen omwille van de risico’s, terwijl anderen zich halsoverkop in het avontuur storten.

 

Fase 2: Twijfel

Eens je de beslissing hebt genomen en de datum voor je vrije val vastligt, begin je toe te leven naar deze dag. De eerste dagen na je beslissing leef je in een roes. Je loopt euforisch rond en kan niet wachten tot het zover is. Maar hoe dichterbij de dag van je luchtdoop komt, hoe meer je begint te twijfelen. Zou ik het wel doen? Is het de risico’s waard? Waarom doe ik het eigenlijk? …

Dat gevoel klinkt waarschijnlijk bekend in de oren van menig ondernemer. Angst voor het onbekende is niet abnormaal, maar weet dat onbekend terrein vaak ook heel wat opportuniteiten biedt.

een zaak starten zorgt voor angst en twijfel

 

Fase 3: Voorbereiding

De voorbereiding van een parachutesprong is cruciaal voor een goede afloop. Er wordt dan ook heel veel aandacht aan besteed: controle van de parachute en de andere uitrusting, check van het vliegtuig, een uitgebreide springopleiding, het doornemen van de instructies en het invullen van het nodige papierwerk. Tot ergernis van sommigen lijkt er haast geen einde te komen aan de voorbereidingsfase.

Opnieuw is de parallel met het opstarten van een zaak snel gelegd. Ook hierbij moet je vooraf heel wat in orde brengen alvorens je echt kan starten: behalen van de nodige diploma’s en vergunningen, keuze van de geschikte ondernemingsvorm, inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, enz. Zonder een goede voorbereiding kan je simpelweg geen nieuwe onderneming opstarten. Ook het opmaken van een businessplan is cruciaal voor het succes van je zaak.

 

Fase 4: De weg naar boven

Eens de lange voorbereiding achter de rug is, gaat het plots snel. De deur naar buiten, met zicht op het tarmac, zwaait open. Aan het begin van de startbaan staat het vliegtuig op je te wachten. Met een klein hartje maar veel goesting neem je plaats in de buik van het toestel. Terwijl de deuren langzaam sluiten, schiet het door je hoofd: “Nu kan ik niet meer terug!” Het vliegtuig stijgt op en de kriebels in je buik bereiken langzaam een hoogtepunt, nog meer door het idee aan wat komen gaat dan van het stijgende vliegtuig. Tijdens de rest van de tocht naar boven giert de adrenaline door je lijf. Denken doe je al lang niet meer.

Ook als ondernemer leef je helemaal toe naar het moment van de waarheid. In de laatste rechte lijn naar je officiële start is er geen tijd meer voor twijfel. Je vliegt nu op automatische piloot.

 

Fase 5: Waag de sprong

En dan is het zover. Je knoopt je overall dicht, terwijl de draagbanden van de parachute over je schouders worden geschoven. Je hart gaat hevig tekeer als je naar het springluik loopt. De vergrendeling wordt losgekoppeld en het luik opent zich. De wind davert samen met het geraas van de motoren naar binnen. Even voel je terug een zweem van twijfel. Je beseft dat dit een keerpunt wordt…Je aarzelt, misschien maar voor een fractie van een seconde, maar dan sluit je je ogen en waag je de sprong. Je voeten komen los van de grond, en al je zintuigen lijken plots op scherp te staan. Je voelt de wind in je haren, je ruikt nog even de geur van brandstof en wanneer je je ogen opent, zie je het vliegtuig boven jou snel kleiner worden.

Waag de sprong met je onderneming

De officiële start van je nieuwe business voelt even spectaculair. Alles is nieuw en je ontdekt onbekende emoties in jezelf. Je bent tegelijk onzeker en vol zelfvertrouwen. Achteromkijken heeft geen zin meer want er is geen weg terug. Richt je blik op de toekomst en enjoy the ride!

 

Fase 6: De vrije val

Tijdens de vrije val ben je helemaal in het moment. Je geniet van het uitzicht terwijl je flirt met gewichtloosheid. Het geeft een onbekend maar bevrijdend gevoel. Voor even laat je alle controle los.

Als je geluk hebt, neemt ook je zaak meteen een hoge vlucht. Door je business van bovenuit te bekijken heb je een uniek perspectief en ontdek je boeiende kansen en mogelijkheden. Gaandeweg leer je om de controle uit handen te geven. Vertrouw op de expertise van je medewerkers, terwijl jij geniet van het uitzicht en het gevoel van succes.

 

Fase 7: De landing

Op het gepaste moment neem je de touwtjes opnieuw zelf in handen en land je jouw bedrijf exact waar jij wil. Nu is je bedrijf levensvatbaar. En van zodra je voet aan de grond zet, weet je: “Het is tijd voor de next level!” Nu kan je beginnen nadenken over hoe je jouw business verder kan uitbouwen naar meer en betere resultaten.

 

Start met een duosprong!

Mijn eerste skydive-ervaring was een duosprong. En dat raad ik iedereen aan. Zo kan je terugvallen op de steun van een ervaren instructeur terwijl je optimaal geniet van de ervaring. De wetenschap dat je wordt bijgestaan door een expert helpt om je angsten en onzekerheden te laten varen waardoor je zelf beter en positiever presteert.

Duosprong: laat je begeleiden door ervaren ondernemer

Ook in business is het belang van mentorschip niet te onderschatten. Door je te laten begeleiden door een ervaren ondernemer weet je zeker dat je de juiste dingen op een juiste manier aanpakt. Zo leg je de juiste focus en vergroot je jouw eigen kansen op succes. Ondernemen wordt dan nog boeiender.

 

Skydiven (en ondernemen) is een team effort

Skydiven lijkt misschien een individuele sport, maar niets is minder waar. Als skydiver kan je het onmogelijk alleen. Je kan niet springen zonder de nodige ondersteuning: de piloot die het vliegtuig bestuurt, ground control die de piloot begeleidt, de administratie die het nodige papierwerk in orde brengt, enz.

Ook ondernemen wordt vroeg of laat een teamsport. Veel ondernemers starten wel alleen, maar wanneer de business groeit (of als je de business wil laten groeien), is het verstandig om operationele taken uit handen te geven. Je vindt gegarandeerd mensen die het minstens even goed doen dan jijzelf. Zo kan jij je focussen op de verdere ontwikkeling van je bedrijf.

 

Zelf instructeur worden?

Skydiven geeft een waanzinnige kick waardoor veel mensen het na de eerste keer meteen opnieuw willen doen. Het is vaak de start van een nieuwe levensstijl. Eens je zelf de nodige skydive-ervaring hebt opgebouwd, kan je ook zelf instructeur worden.

Ook in business zien we vaak dat succesvolle ondernemers hun ervaring delen met beginnende ondernemers en startups. Je zal zien dat het ook voor jezelf erg waardevol is om anderen te begeleiden in hun sprong naar ondernemerschap.

 


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Initiatief, Ondernemers, Ondernemerschap, Ondernemen