Overwin je angsten

15 mrt 2018 / door Carl Van de Velde

Overwin je angsten

Angst is een slechte raadgever, zeker voor ondernemers. Wie bang is, verlamt zichzelf en legt zo een hypotheek op zijn eigen succes. Topondernemers hebben geleerd om hun angsten aan de kant te schuiven. Ze benaderen risico’s op een positieve manier en focussen op de voordelen.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: overwin je angsten.

 

Angst belemmert je succes

Iemand die bang is om te falen, zal niet snel voor een nieuwe baan solliciteren of de stap zetten naar zelfstandigheid. Iemand die angst als zijn raadgever beschouwt, zal niet snel een investering aandurven. Iemand die angst voor afwijzing heeft, zal het moeilijk hebben om te verbinden met nieuwe relaties. Angst is een slechte raadgever. Angst werkt vertragend en verlammend in verbinding met succes.

 Angst belemmert je succes

 

Zoek geen excuses voor je angst

Laat angsten je leven niet beheersen! Dan ben je immers meer bezig met problemen en zorgen dan met wat je werkelijk wil bereiken in het leven. Sommige mensen hebben angst voor succes. Ze houden zichzelf voor dat de negatieve consequenties van succes groter zijn dan de positieve voordelen. Vaak rationaliseren ze waarom ze bepaalde dingen niet doen of afstand nemen van succes. Aan de basis van deze angst-excuses ligt dikwijls een dieperliggende vorm van angst:

 • angst om te falen
 • angst om iets te verliezen
 • angst voor afwijzing

 

Vaak gehoorde angst-excuses:

Indien je angst voor succes hebt, komen één of meer van onderstaande gedachten je waarschijnlijk bekend voor:

 • “Als ik dit doe, zullen (bepaalde) mensen me beoordelen en mogelijk afwijzen.”
 • “Als ik succesvol ben, zal iemand anders in mijn omgeving daarvoor moeten lijden.”
 • “Als ik succesvol ben, zal ik meer zorgen en verantwoordelijkheden moeten dragen.”
 • “Als ik het erop waag, ga ik mogelijk alles verliezen.”
 • “Als ik ervoor ga en het mislukt, lijd ik gezichtsverlies.”
 • “Als ik niet luk, zit ik in de problemen.”

 

Bevrijd jezelf van angst

Een belangrijk succesprincipe is om je angsten te overwinnen. Het leven heeft gegarandeerd situaties in petto die je angstig maken. Hoe meer je afstand neemt van angsten, hoe efficiënter je kan omgaan met onvoorziene, oncomfortabele situaties en omstandigheden.

Het is normaal dat je angsten hebt. Het is niet normaal dat deze angsten je weerhouden om je droomleven te leiden. Toch komt dit bij heel veel mensen voor.

Succesvolle mensen slagen erin om hun grootste angsten te overwinnen waardoor ze hun comfortzone verruimen. Ze durven dingen aan die de meeste mensen niet aandurven. Ze beschouwen zorgen en problemen eerder als iets wat hen uitdaagt om beter te presteren. Ze zijn gefocust op de voordelen die een risico met zich meebrengt en ondernemen constructief actie dwars tegen hun angsten in.

Angst overwinnen

 

Praktische tips om je angsten te overwinnen

 1. Schrijf duidelijk op wat je specifiek wenst te bereiken.
 2. Benoem de voordelen die je zal genieten wanneer je dit doel bereikt: meer zelfvertrouwen, meer erkenning, meer betekenisvol zijn, meer geld, meer succes, meer plezier, meer geluk, meer comfort, enz... Benoem zoveel mogelijk voordelen.
 3. Maak een lijst van de nadelen (angsten) die je zou kunnen ervaren als je voor je doel gaat. Wat zijn voor jou de denkbeeldige valkuilen?
 4. Relativeer je lijst met nadelen (angsten)! Stel jezelf de vragen; “Is dit echt zo erg?”, “Wat is mijn plan B indien dit zich zou voordoen?”
 5. Zet een voordeel tegenover elk nadeel (angst). Focus je op de voordelen en oplossingen als een ongewenste situatie zich zou voordoen. Werk je angsten proactief weg!

 

Een leven vrij van angsten is echte vrijheid!

 


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Vertrouwen, Ondernemer, Actie, Leiderschap, Doorzettingsvermogen