Richt je focus op je gewenste uitkomst

6 jun 2018 / door Carl Van de Velde

Richt je focus op je gewenste uitkomst

Om succesvol te zijn moet je focussen op wat je wil bereiken. Prent je doelen mentaal in zodat je er bewust en onbewust naar stuurt. Kijk niet achterom naar waar je vandaan komt, maar hou je blik gericht op waar je wil zijn. Je kan niet succesvol vooruitrijden als je continu achteromkijkt!

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: richt je focus op je gewenste uitkomst!

 

Het effect van jezelf focussen

Stel je even voor: je zit in een vol vliegtuig. Er is overal rumoer rondom je. Je focust op alles wat rond je gebeurt. Je zal heel wat prikkels ervaren en dit zal mogelijk inhakken op je energieniveau. Misschien ontwikkel je zelfs een irritatie voor je directe omgeving.

Stel je nu dezelfde omgeving voor terwijl je geboeid een interessant of leuk boek leest. Je focus zal nu bij het verhaal van het boek liggen. Je wordt geprikkeld door de verhaallijn van het boek waardoor je weinig of niets van de omgevingsprikkels ervaart. Je zit volledig in het verhaal van het boek. Het effect is hetzelfde wanneer je een film kijkt of een game speelt.

Zo is het ook met ondernemen: alles waar je gekanaliseerde aandacht voor een langere tijd naartoe gaat, groeit. Waar je focus ligt, is je werkelijkheid.

 

Richt je aandacht op de gewenste uitkomst

Ik merkte doorheen mijn leven dat mijn focus werkt als een soort van stuurknuppel waarmee je jouw voertuig kan besturen naar eender welke bestemming of resultaat. Als je naar het zuiden wil rijden, moet je niet naar het noorden kijken.

richt je aandacht op de gewenste uitkomst 

Het is belangrijk dat je je aandacht richt op je gewenste uitkomst. Je kan niet succesvol vooruitrijden als je continu achteromkijkt. Dat is zelfs gevaarlijk. Tijdens een wagenbeheersingscursus leerde ik van een ervaren instructeur dat je, wanneer je wagen begint te slippen, onmiddellijk je focus moet richten naar je gewenste uitkomst. Daar waar je focus is, stuur je onbewust naartoe.

Hetzelfde geldt voor succes. Als je jouw focus op een negatief scenario of falen richt, is het vrijwel onmogelijk om te slagen of te winnen. Richt je aandacht dus op een goede afloop!

 

Succesvolle mensen hebben een sterke focus

Als je een drukke straat inrijdt op zoek naar een parkingplaats met de mindset dat er voor jou wel een plaats beschikbaar zal zijn, vergroot je je kansen. Je zal aandachtiger zijn en scherper rondkijken. Iemand die op de stoep loopt en met de hand in zijn zak gaat, heb je mogelijk al opgemerkt. Deze persoon grijpt misschien wel naar zijn sleutels terwijl hij naar zijn geparkeerde auto loopt om deze plaats (speciaal voor jou!) te verlaten.

Een focus op je gewenste uitkomst stimuleert je zintuigen in lijn met wat je wil bereiken. Succesvolle mensen hebben een succesvolle focus.

Op de vraag wat hem zo succesvol maakte, antwoordde de succesvolle tennisspeler Raphael Nadal: “Als ik een wedstrijd speel, heb ik maar één focus: de bal zo moeilijk mogelijk positioneren voor mijn tegenstrever. Ik focus me niet op mijn tegenstrever, het publiek, de stand van de wind of de staat van het veld. Ik focus me enkel op het positioneren van de bal”.

 

Inbranden op je doel

Als je een doel van hogere orde wil bereiken, moet je eerst een inspirerend doel hebben en vervolgens gedurende een lange tijd een laserfocus op je doel ontwikkelen. Je moet dus gedurende lange tijd inbranden op je doel. Je doelen zijn de voortekens van je gewenste werkelijkheid, tenminste als ze ingebrand zijn op je onderbewustzijn. Je moet je doelen mentaal inprenten.

Focus op je doel 

De meest mensen leven met een fragmentale- of splitfocus. Ze verleggen constant hun focus van het ene naar het andere. Ze hebben het moeilijk om gedisciplineerd en onverdeeld aandacht te geven aan één specifiek iets.

Het is een succesprincipe van succesvolle mensen om gedurende een lange periode de focus te bewaren op hun doel. Ze triggeren en prikkelen zichzelf met uitgeschreven doelen, moodboards en visualisatietechnieken. Ze herinneren zichzelf constant aan hun vooropgestelde doelen.

 

Praktische tips om je focus op de gewenste uitkomst te richten

  • Burn-in! Zorg ervoor dat je onderbewustzijn continu met je meewerkt. Richt je integrale aandacht bewust op de gewenste uitkomst. Je doel moet tijdelijk je leven beheersen, tot je er letterlijk over droomt. Droom je van je doelen, dan is je onderbewustzijn ermee aan de slag.
  • Het onderbewustzijn functioneert in beelden! Maak daarom een visueel schema van je doelen. Bekijk dit schema dagelijks en tracht een positief gevoel te associëren tijdens het bekijken van dit schema. Zo ontwikkel je een sterke onbewuste focus op je doel.
  • Zeg tegen jezelf: “Dit gaat me lukken, ik kan het, ik doe het.” Demonstreer tijdens dit ritueel een houding van zelfzekerheid: sta rechtop, stabiel en geaard met de grond, met je borst lichtjes vooruit en schouders wat achteruit.
  • Bestudeer je toekomstige werkelijkheid pragmatisch. Stel de vraag “Waar sta ik nu?”, stel vervolgens de vraag “Waar wil ik staan?”, stel dan de vraag “Wat kan ik doen om te komen waar ik wil staan?”

 

Conclusie: Je moet niet kijken naar waar je van weg wil, je moet kijken naar waar je wil zijn!


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Inzichten, Ondernemers, Actie, Succes, Ondernemen