Schrijf veel op

24 mei 2018 / door Carl Van de Velde

Schrijf veel op

Als je veel opschrijft, onthoud je de informatie beter en kom je tot meer winnende ideeën. Door je gedachten en ingevingen neer te schrijven, creëer je orde, rust en ruimte in je hoofd. Dat stimuleert de concentratie en je denkvermogen.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: schrijf veel op.

 

Het positief effect van schrijven

Schrijven is één van de belangrijkste basisvaardigheden die we op jonge leeftijd leren. Het vraagt een goede lichaamscoördinatie en een nauwkeurige afstemming tussen ogen, hersenen, nek en vingerspieren.

Schrijven heeft een positief effect op de ontwikkeling van onze hersenen en onze motoriek! Bij het schrijven worden verschillende hersengebieden aangesproken. De samenwerking tussen linker- en rechterhersenhelft wordt gestimuleerd en onderhouden. Schrijven zorgt voor een breed scala aan hersenactiviteiten, verspreid over verschillende hersenfuncties zoals het ruimtelijk inzicht en het visueel onderscheidingsvermogen. Ook hogere cognitieve niveaus (denken, taal, werkgeheugen) worden gestimuleerd door schrijfprikkels.

schrijven stimuleert je hersenen 

Schrijven doet onthouden

Als ondernemer is het cruciaal om voor te denken op wat de toekomst brengt (lees er meer over in het artikel Een topondernemer leeft in het nu en is een voordenker). Zo kom je tot potentieel winnende gedachten en innovatieve ideeën. Laat deze niet vervliegen en schrijf ze op!

Schrijven stimuleert je om je volle hersenkracht beter te gebruiken voor het vormen van ideeën. Het schrijven helpt je hersenen om dingen te onthouden. Het stimuleert de concentratie en daarmee ook het denken en het intelligentieniveau. Door je gedachten en ideeën neer te schrijven, creëer je orde, rust en ruimte in je hoofd.

Alleen het menselijk brein is in staat tot de productie van schrift. Gebruik deze unieke capaciteit!

 

Het verband tussen schrijven en ontwikkeling

Op mijn seminars laat ik de deelnemers regelmatig belangrijke inzichten en key elements neerschrijven. Dat vraagt een fysieke handeling waardoor je meer verbonden bent met je gevoelens. Zelf bewegen heeft een grotere impact op je emotie dan woorden.

shutterstock_186067865 

“Fysiek met de hand schrijven, is dat niet hopeloos ouderwets?”, vragen mensen me soms. Niets is minder waar, nieuw onderzoek suggereert immers belangrijke verbanden tussen handmatig schrijven en de bredere ontwikkeling. Mensen die veel handmatig schrijven, lezen niet alleen sneller, ze zijn ook beter in het onthouden van informatie en het ontwikkelen van ideeën.

 

Praktisch tips om meer te halen uit kennis en ideeën

  • Koop een persoonlijk notitieboek dat er leuk uitziet.
  • Schrijf door de dag je ideeën en plannen neer in je notitieboek.
  • Maak schriftelijke schetsen en schema’s van je plannen.
  • Verwerk deze achteraf eventueel in een digitaal document.
  • Herlees regelmatig je neergeschreven ideeën.

 

Laat een goed idee niet ontsnappen, schrijf het op!

 


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Inzichten, Ondernemers, Tips, Professionele ontwikkeling