Topverkopers zijn topsporters

12 jan 2017 / door Carl Van de Velde

Topverkopers zijn topsporters

Ik daag je even uit: jij kan een topverkoper worden, daar ben ik van overtuigd!

Ik hou van topsporters. Ik word enthousiast van hun bezieling. Deel jij dat gevoel met mij? Het mag voetbal, tennis of bobslee zijn: de topsporter geeft zich helemaal voor het resultaat. Hij leeft totaal voor de sport. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal en emotioneel.

federer-quote.jpg

Een topsporter doet me aan een topverkoper denken. Je oppert dat deze vergelijking te ver gezocht is? Ik begrijp je terughoudendheid maar ik aarzel niet. Want ik heb ze bestudeerd. Ik poneer het hier met stelligheid: topverkopers handelen als topsporters. Ze denken en bewegen identiek. De topverkoper zet die ene stap meer om een resultaat te boeken dan zijn gemiddelde collega. Die bezieling om tot net over de grens te gaan, deelt hij met de topverkoper.

shutterstock_230428609.jpgZe betalen vaak een bijzondere prijs voor hun inspanningen: hun privéleven is ondergeschikt aan hun professionele streven. Je kent mijn standpunt: ik pleit voor harmonie in de zogenaamde work/life balance. Ik weet beter dan om het even wie dat dit evenwicht pas haalbaar is nadat je iets bereikt hebt met je bedrijf. Wie de rekeningen niet kan betalen, bouwt geen gezonde work/life balance op. Eens die sterke salesorganisatie er staat, moet je jezelf wel de cruciale vraag durven stellen.

Wil ik in die trance van de zestienurige werkdag blijven hangen? Wie de top nastreeft, weet dat het bloed, zweet en tranen kost.

De basisregel luidt immers: je moet honderd centimer afleggen om het respect van de klant te verdienen. Wie slechts tot vijfenzeventig centimer geraakt, ziet die klant afhaken. De topverkoper is bereid om om die prestatie te leveren. Hij gedraagt zich als de 'highperformer', die op elk terrein de eigen performance optimaliseert. De topverkoper leeft volgens het harde ritme van de topsporter. Ze tillen hun branche naar een hoger niveau en begeesteren hun omgeving. Ik geef slechts één relativerende opmerking: ga hooguit tijdelijk in het rood om de lijn te verleggen en breng de work/life balance in stabiliteit. In dat geval hou ik van topsporters en eveneens van topverkopers. Ze zijn elkaars evenbeeld. Ook jij kunt een topverkoper worden. Ik daag je graag uit.

 


Wat zijn de dingen die jou onderscheiden van de anderen? 
Waar maak jij het verschil?

Laat mij jouw antwoorden weten door hieronder te reageren.

Tags: Inzichten