Verander je overtuigingen

16 dec 2019 / door Carl Van de Velde

Verander je overtuigingen

Veel ondernemers benutten hun potentieel maar half. Ze leven met overtuigingen die hen weerhouden om een echte doorbraak te realiseren. Wil je echt succesvol zijn? Maak dan komaf met deze innerlijke blokkades en vervang ze door positieve overtuigingen die je een mentale boost geven.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: verander je overtuigingen.

 

Je bent zoals je denkt!

Alles begint bij jezelf.  Jouw mogelijkheden beginnen en eindigen bij wat jij denkt dat mogelijk is. De wereld is wat jij denkt dat de wereld is!

Om je ware potentieel te verzilveren moet je de weg naar persoonlijk en zakelijk succes vrijmaken van innerlijke blokkades. We noemen het overtuigingen, maar in werkelijkheid vormen ze mentale versperringen die je onbewust saboteren.

We percipiëren deze limiterende overtuigingen als waarheden, hoewel ze dit meestal niet zijn. En wat erger is: ze blokkeren je om een doorbraak te maken naar meer en betere levensresultaten.

Verban limiterende overtuigingen en negatieve gedachten 

Voorbeelden van limiterende overtuigingen:

 • Dit kan ik niet; Dat is niet mogelijk voor mij; Ik ben daar niet voor opgeleid, dus ik kan dat niet; Ik ben niet goed genoeg; …
 • Ik heb geen tijd; Het is moeilijk om goed geld te verdienen; Geld is slecht; …
 • Ik mag er niet zijn; Ik voel mij niet veilig; Ik ben onbelangrijk; Niemand houdt van mij; Ik ben (te) lelijk, te dik of te dun; Ik ben het niet waard; …
 • Ik moet perfect zijn; Ik moet alles onder controle houden; Ik mag niet genieten; …
 • Succes is niet voor mij weggelegd; Ik kan mijn omstandigheden niet veranderen; …

 

Maak komaf met negatieve overtuigingen

Dikwijls worden blokkerende overtuigingen gevormd door onze opvoeding, beïnvloeding of eerdere ervaringen die deze aannames geïnstalleerd hebben in onze persoonlijke psychologie.

Veel van deze limiterende overtuigingen draag je onbewust mee. Ze leven hun eigen leven in onze gedachten en komen naar boven net wanneer je iets wil realiseren en ze dus niet gewenst zijn. Het komt er dus op aan om deze negatieve overtuigingen te herkennen en te verbannen uit je psychologie. Pas dan kun je het leven leiden dat je werkelijk wilt leiden.

 

Haal energie uit positieve overtuigingen

Naast belemmerende overtuigingen zijn er natuurlijk ook positieve en bekrachtigende overtuigingen die je dienen. Ze geven je energie en zelfvertrouwen en helpen je om krachtdadige en effectieve beslissingen te nemen. Deze voedende overtuigingen wil je natuurlijk behouden.

Een principe van succesvolle mensen is dat ze innerlijke blokkades in de vorm van limiterende overtuigingen verwijderen uit hun mentaal en emotioneel kapitaal. Ze vertrouwen op stimulerende overtuigingen.

 

Voorbeelden van stimulerende overtuigingen:

 • Ik ben het waard; Ik heb het recht om succesvol te zijn; Ik kan betekenisvol zijn; Ik verdien het; Ik kan en mag veranderen; …
 • Ik hou van mijzelf; Ik ben het waard om van te houden; Ik respecteer mijzelf zoals ik ben; Ik ben waardevol; …
 • Ik vertrouw op mijzelf; Ik heb veel mogelijkheden en kansen; Alles wat een ander kan, kan ik ook; …
 • Ik verdien het om veel te verdienen; Het komt me toe; Het is mijn geboorterecht om gelukkig en succesvol te zijn;
 • Als ik werkelijk wil dan kan ik het; Ik ben een doorzetter; …

Denk positief

 

7 vragen om positieve overtuigingen te stimuleren

Verwijder je limiterende overtuigingen en vervang deze door stimulerende overtuigingen aan de hand van onderstaande vragen:

 1. Weet ik zeker dat mijn overtuiging voor 100% waar is?
 2. Is dit waar voor iedereen?
 3. Wat kost het me als ik deze overtuiging vasthou?
 4. Wat zou ik kunnen bereiken als ik deze overtuiging niet zou hebben?
 5. Wat is een overtuiging die ook waar is en me meer zou helpen?
 6. Wat zouden meer succesvolle mensen geloven?
 7. Welke stimulerende overtuiging leef ik vanaf heden?

 


 

Je potentieel volledig benutten?

Schrijf je in voor +14 Uur Business Coaching op 2 en 3 april 2020.

  

Tags: Vertrouwen, Ondernemers, Ondernemer, Leiderschap, Eigenschappen