Wat je als ondernemer kan leren van de Rode Duivels

4 jul 2018 / door Carl Van de Velde

Wat je als ondernemer kan leren van de Rode Duivels

Maandag 2 juli 2018, 21u52 Belgische tijd. De Rode Duivels hebben zonet Japan verslagen in de achtste finale van het WK voetbal in Rusland. Eindstand: 3-2. Heel de natie zag hoe de Belgische ploeg terugvocht vanuit een quasi verloren positie. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar wilskracht, doorzettingsvermogen en enkele tactische wijzigingen gaven de doorslag. Als ondernemer kan je heel wat leren uit de aanpak van onze jongens in Rusland.

 

Eerlijk, geloofde jij nog in de kansen van onze Rode Duivels na de 0-2 achterstand tegen de Japanners? Heel wat landgenoten hadden de moed na het tweede tegendoelpunt opgegeven. Ook de spelers moesten even bekomen van de tegenslag. Na een korte herstelperiode krabbelden ze echter terug recht en slaagden erin om de wedstrijd alsnog te winnen.

Het bloedstollende scenario zorgde voor een rollercoaster van emoties. Vanuit een nagenoeg uitzichtloze situatie slaagden de Rode Duivels erin om het tij te keren. De manier waarop dit gebeurde, heeft grote parallellen met ondernemen.

België Japan: overwinnen 

Routine is gevaarlijk

Laat ons even concentreren op het verloop van de wedstrijd en hoe dit tot stand kwam. In de eerste helft probeerden de Rode Duivels wel om het verschil te maken, maar ze slaagden er niet in. Ze speelden op routine waarbij iedereen zijn job deed, maar niemand echt uitblonk.

Zo gaat het er ook aan toe bij heel wat ondernemingen waar werknemers doen wat er van hen verwacht wordt zonder na te denken. Het team draait wel, maar de teamleden blijven in hun comfortzone. Ze nemen geen initiatief en doen geen moeite om verbetering of vernieuwing te initiëren. Deze cultuur vormt een gevaar voor het succes van je onderneming. Voor je het beseft, word je immers voorbijgestoken door concurrenten die wel beter willen worden. Dat was ook wat er gisterenavond gebeurde toen Japan plots 0-2 voorkwam.

 

Veranderen van tactiek 

In minuut 65 greep bondscoach Martinez in en stuurde hij Nacer Chadli en Marouane Fellaini het veld op. Twee gouden wissels zo bleek later. Na een eerste goal van Jan Vertonghen, bracht Fellaini de stand in minuut 74 opnieuw in evenwicht. Helemaal op het einde van de wedstrijd, toen iedereen zich al had opgemaakt voor verlengingen, scoorde Chadli de winnende treffer. De wijziging van tactiek leverde ons land de overwinning op.

Ook in business moet je van tactiek durven veranderen als je merkt dat de oude niet (meer) werkt. Een onderneming die flexibel kan inspelen op veranderende externe factoren, is minder kwetsbaar en vergroot haar kans op succes.

Ploegen die niet flexibel zijn en halsstarrig vasthouden aan één tactiek, zijn kwetsbaar. Dat hebben Spanje, Duitsland en Argentinië tijdens dit WK bewezen. Zij zijn zonder pardon uit het tornooi gekegeld.

 

Doorzettingsvermogen als stuwkracht

Onze nationale elf heeft tegen Japan moeten doorbijten om de uitzichtloze situatie succesvol om te buigen. Ook in business ga je vroeg of laat door moeilijke periodes heen. Het komt er dan op aan om de moed niet te laten zakken en door te zetten. Hoe uitzichtloos de situatie soms ook lijkt. Al lijkt de kans op succes klein, er is nog altijd een kans! Grijp deze gelegenheid en buig de omstandigheden in je voordeel om.

Doorzettingsvermogen

Soms is een kleine stap voorwaarts, zoals de lucky kopbalgoal van Vertonghen, voldoende om een positieve kettingreactie in gang te zetten. Het zorgt voor een mentale klik waardoor heel het team er opnieuw in gaat geloven.

 

Winnaarsmentaliteit kweken

De Rode Duivels zijn als team succesvol door de moeilijke momenten gekomen. Dat versterkt de band en is positief voor de teamgeest. Na de wedstrijd was iedereen ervan overtuigd: hier komen we sterker uit!

De manier waarop het team de overwinning uit de brand sleepte, geeft een mentale boost. De reactie van Kevin De Bruyne op de vraag “En nu Brazilië?”, sprak boekdelen: “Winnen!”

Ook in business moet je leren uit negatieve ervaringen. Zo word je als onderneming sterker en kan je deze uitdaging in de toekomst eenvoudiger overwinnen. Het geloof in succes is de belangrijkste stap naar succes!

 

Ondernemen is tactische topsport

Net zoals voetbal is ondernemen een veeleisende topsport. Het vraagt je volledige toewijding en focus. Succes is het gevolg van een goede en lange voorbereiding, zowel in topsport als in business. Meer hierover in het artikel Bereid je succes voor!.

Daarnaast moet je als ondernemer kunnen terugvallen op een sterke teamtactiek. Je moet je doelpubliek en je concurrenten goed inschatten en je tactiek hierop aanpassen. Oefen je team in de gewenste tactiek, maar zorg ook dat je flexibel van tactiek kan wijzigen indien nodig.

Ondernemen is tactische teamsport

Ondernemen vereist bovendien een klare geest om snel te kunnen inspelen op opportuniteiten. Net zoals Courtois de bal in de laatste minuut van de extra tijd uit de lucht plukte en de luciditeit had om een snelle tegenactie op gang te zetten, die leidde tot het late overwinningsdoelpunt.

 

De weg naar succes

De Rode Duivels werden beloond voor hun inzet tegen Japan. Vrijdag wacht Brazilië in de kwartfinale. Een nieuwe uitdaging, een nieuwe kans om te schitteren. En het geloof is er. Eens je in de flow bent, is alles mogelijk. Dat geldt ook in business.

  


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Doorzettingsvermogen, Winnaar, Ondernemen, Eigenschappen