Wees een verstandige doorzetter

9 apr 2018 / door Carl Van de Velde

Wees een verstandige doorzetter

“Niet opgeven, je moet doorzetten!” Hoe vaak kreeg je dit zelf al te horen van anderen? Veel mensen kennen dit succesprincipe wel, maar begrijpen het niet. Als je geniet van wat je doet en erop vertrouwt dat je een oplossing vindt voor elke uitdaging, ligt succes binnen handbereik. Blijf ook dan doorzetten en leer uit de resultaten om continu te groeien.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: wees een verstandige doorzetter.

 

Wees zelf je fanatiekste supporter

We moedigen vaak anderen aan om hen naar een specifieke realisatie te stuwen. Waarom doe we dit dan veel minder bij onszelf? Het voelt onnatuurlijk om voor jezelf te supporteren. Nochtans heb ik geleerd dat zelfaanmoediging een principe is dat succesvolle mensen consequent toepassen. Hoe hard anderen je ook aanmoedigen, je luistert in de eerste plaats naar de stem in jezelf. Het is dan ook je grootste supporter. Zeg tegen jezelf: “Ik ga doorzetten!” Dat heeft meer effect dan de aanmoedigingen van gelijk wie.

 

Life is a game!

Als je streeft naar meer succes, moet je jezelf kunnen aanmoedigen. Op de weg van A naar B (Beter) zijn er immers obstakels die je moet overwinnen om dichter bij je doel te komen. Koester jij ambitieuze doelen en verwacht je dat het allemaal vanzelf zal gaan? Dan houd je jezelf voor de gek! Besef dat je traject bezaaid ligt met obstakels. Beschouw het als een spel waarin je de uitdagingen moet overwinnen om de volgende ronde te halen. Elke game is daarop gebaseerd. Speel het spel eerlijk en trotseer de te overwinnen obstakels. Ze maken je behendiger en leren je om het spel beter te beheersen.

 Ondernemen is een spel met uitdagingen

 

Zoek met vertrouwen naar oplossingen

De beste gamers zijn diegenen die de meeste obstakels overwinnen en zich stelselmatig opwerken tot een hoger level. De oplossing ligt niet altijd voor de hand waardoor je ze niet altijd meteen ziet. Neem dan even afstand. Er is altijd een manier om de uitdaging te overwinnen. Vertrouw hierop! Topgamers zoeken niet naar de bugs, maar naar de oplossingen. In het leven is het net hetzelfde: je weet dat er uitdagingen en obstakels komen. Je moet erop vertrouwen dat er altijd een oplossing bestaat. Zet met volharding, dynamiek en vertrouwen door om je voor het volgende niveau te kwalificeren.

 

Geniet van wat je doet

Succesvolle mensen zien obstakels niet als problemen, maar als uitdagingen en nieuwe kansen om te groeien en te verbeteren. Versterk je zelfaanmoediging zodat je volhoudt en doorzet. Vertrouw dat je zal slagen en dat je iets zal leren.

David Maister, een autoriteit op het gebied van bedrijfsmanagement, zegt in zijn boek True professionalism het volgende:

“Success comes from doing what you enjoy. If you don’t enjoy it, how can it be called success?”

Als je niet houdt van dat waar je mee bezig bent, is het zeer moeilijk om jezelf te blijven aanmoedigen en door te zetten wanneer het moeilijk gaat. “Enjoy what you do” is in het proces zeer belangrijk. Je passie is de brandstof voor je doorzettingsvermogen.

succes komt voort uit doen wat je leuk vindt

 

Zet door, ook als het goed gaat

Als we ‘doorzetten’ opzoeken in de Nederlandstalige (online) woordenboeken krijgen we de volgende definitie: “Niet opgeven, ermee verdergaan”, maar ook “groter of heviger worden”. Dit laatste hebben de meeste mensen niet begrepen. Een belangrijk succesprincipe is ook doorzetten wanneer de wind in je rug zit. Als het goed gaat, moet je ook doorzetten. Sommige mensen verliezen hun drive als ze een uitdaging ervaren en geven op. Andere mensen verliezen hun drive als ze een uitdaging ontbreken. Ze nemen het spel minder serieus als het goed gaat, zetten niet actief door en verliezen zo hun competitief voordeel.

Het gebeurt vaak bij zaakvoerders van bedrijven. Ze werken de problemen weg waardoor ze kunnen overleven en stoppen dan (onbewust) met ambiëren en presteren. Ook als de problemen verdwenen zijn, moet je doorzetten. Ga op zoek naar je werkelijk potentieel via zelfaanmoediging naar doorzettingsvermogen.

 

Zet intelligent door

Om te groeien moet je intelligent doorzetten. Steeds dezelfde dingen doen en daarmee betere resultaten verwachten, is jezelf voor de gek houden. Verander je aanpak, verbeter je strategie. Falen bestaat niet. Je produceert resultaten, ook al zijn ze misschien niet altijd zoals je verwacht. Gebruik deze resultaten als feedback om je handelswijze te verbeteren. Zeg “ik ben er nog niet, maar wel bijna!” Kijk naar wat je kan verbeteren en onderneem opnieuw actie.

 

De meest bekende quote van NFL-coach Vince Lombardi is: “Opgevers winnen nooit, winnaars geven nooit op!”


 

Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

  

Tags: Ondernemers, Succes, Doorzettingsvermogen, Uitdaging