Welke eigenschappen heeft een winnaar?

17 aug 2017 / door Carl Van de Velde

Welke eigenschappen heeft een winnaar?

Vandaag lanceer ik een filosofie over 'de winnaar'. 'The winner takes it all', zegt men en het is soms ook de harde waarheid. Maar het mag ook met wat minder negatieve, hebberige bijklank. Want 'winnaar' zijn hoeft niet te betekenen dat je anderen tekort doet. Het kan ook betekenen dat je zekere vooruitgang boekt in het leven. Bekijk het zo: 'Iedereen kan zich als winnaar gedragen in de eigen, bescheiden omgeving en van daaruit stappen zetten in het grotere geheel'. Wil jij jezelf ontwikkelen tot winnaar?

Hoe boekt een winnaar winst?

Het begint met 'erkennen'. Vanaf het moment dat je aanvaardt dat je in een niet al te beste situatie zit, dan pas ben je 'coachable' en kan je aan de slag. Hierna volgt het stadium van de 'verantwoordelijkheid'. Je dient eerst te begrijpen dat je aan jezelf moet knutselen. De verandering gebeurt enkel vanuit jou. Grijp de verantwoordelijkheid die de verandering waarmaakt. Denk als volgt: 'Ik zie in dat het bij mijzelf ligt en dat ik het moet oplossen'.

Eens zo ver, ben je rijp voor het derde onderdeel van het proces. Met name: 'Here I go!' Je bent er helemaal klaar voor. Klaar om alles op gang te brengen. Klaar voor die transformatie. Je zoekt steeds naar efficiënte mogelijkheden en opties om de 'change' in de praktijk om te zetten. En dan komt het eindstation in zicht, want dan ben je in staat tot 'het aanpakken van de dingen'!

"Niet langer wegvluchten, maar handelen en actie ondernemen"!

Ik vat even samen in deze overtreffende 'to do' lijst:

  • Zie het onvolmaakte heden zoals het is;
  • Besef dat jij het zelf moet doen;
  • Geloof dat het anders kan;
  • Maak het zoals jij het uiteindelijk echt wil hebben.


Bij wijze van besluit

Benut dit kwartet. Maak er een gewoonte van. Pak obstructies vanuit een bepaalde souplesse aan en je hebt een andere levensstijl voor je het zelf weet. Die van de winnaar. In iedere ondernemer schuilt een winnaar, op voorwaarde dat men de eigenschappen in zichzelf ontdekt en de confrontatie met zichzelf durft aan te gaan.

 

BoekWinst.jpg

 


Verder zakelijk groeien?

Wil je nog meer en efficiënter groeien? Neem dan een binnenweg naar businessverruimende inzichten en strategieën.

Ontdek onze opleidingen »

 

 

PS: Door niet deel te nemen, mis je heel veel interessante en direct toepasbare inzichten die je helpen meer en betere business te maken!

Tags: Inzichten, Actie, Leiderschap, Doorzettingsvermogen, Winnaar, Tips, Ondernemen, Eigenschappen