Werk met superfocus aan je bedrijf

29 mei 2018 / door Carl Van de Velde

Werk met superfocus aan je bedrijf

Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het succes van je bedrijf. Jij moet ervoor zorgen dat je bedrijf blijft groeien op lange termijn. Dat vraagt een goede strategie, goede procedures, een goed team, en een goede sales- en marketingmachine.

Het is belangrijk om tijd te nemen om de toekomst van je onderneming voor te kaderen. Vele beginnende ondernemers zijn echter continu bezig met operationele taken. Ze werken dag in dag uit in hun bedrijf en hebben geen tijd om te werken aan hun bedrijf.

 

De mythe van multitasking

Het uitwerken van de toekomst van je onderneming vereist een superfocus. Je moet 100 % geconcentreerd zijn op deze taak, zonder afleiding van buitenaf. Je kan immers geen twee dingen tegelijkertijd. Multitasking? Vergeet het! Al kokend tv-kijken, een mail beantwoorden en tegelijkertijd telefoneren, … sommige mensen beweren dat ze dit perfect simultaan kunnen. In realiteit switcht je brein echter continu tussen de verschillende taken. Op elk moment ben je dus geconcentreerd op slechts één taak. Het menselijk brein kan zich simpelweg niet concentreren op twee taken tegelijkertijd. Bovendien gaat de omschakeling tussen twee taken ten koste van je concentratie en je productiviteit. Je betaalt een zekere mentale omschakelingskost wanneer je van de ene naar de andere taak switcht. Je hebt altijd een zekere tijd nodig om je terug in te werken in je taak.

Multitasking 

Koppel jezelf los van je normale omgeving

De gemakkelijkste manier om in een superfocus te komen is door elke mogelijke afleiding te vermijden. De meeste efficiënte manier om dat te verwezenlijken is door jezelf los te koppelen van je zaak en je normale omgeving. Zonder jezelf af, dat wil zeggen geen externe prikkels, geen mailbox en social media die om aandacht schreeuwen en geen mensen die van alles van je willen. Ook muzikanten, schrijvers en filmmakers zonderen zich vaak af om het creatieve proces te bevorderen.

 

Ik pas deze methode ook toe in enkele van mijn ondernemersprogramma’s:

  • Masterclass in Results (MiR): 5-daagse groeiopleiding voor ondernemers die meer en betere resultaten willen.
  • Business Intensive: 5-daags seminar in het buitenland voor ervaren ondernemers die zichzelf willen herbronnen en verrijken met nieuwe inzichten. Het doel: de blauwdruk van je business herschrijven en inspirerende doelen stellen.

 

Afzondering bevordert productiviteit

De mens is van nature een sociaal dier. We hebben anderen nodig om goed te functioneren en om gelukkig te zijn. Een langlopende Harvard-studie toont echter aan dat tijdelijke afzondering heel wat positieve effecten heeft. Zo zou het helpen om ons in anderen personen te verplaatsen. Het deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor ons empathisch vermogen zou immers beter werken als we onze eigen emoties kunnen afwegen t.o.v. die van anderen. En dat gaat beter als je jezelf af en toe afzondert. Het onderzoek toont daarnaast nog andere positieve effecten van regelmatig alleen zijn:

  • Betere verwerking van prikkels
  • Betere concentratie
  • Hogere productiviteit
  • Bevordert gevoel van persoonlijke integriteit, zelfredzaamheid en geluk

Afzondering bevordert productiviteit 

Conclusie

Als ondernemer moet je tijd maken om te werken aan de toekomst van je bedrijf. Dat vereist een volledige focus, zonder afleidingen. Dat is exact het idee van het Business Intensive Traject dat plaatsvindt op een inspirerende locatie in het buitenland. Gedurende 5 dagen ga je samen met een selecte groep van topondernemers aan de slag om de toekomst van je business te (her)schrijven. Zo ben je 5 dagen weg van je bedrijf om met superfocus te werken aan je bedrijf.

 


Hulp nodig bij het uitschrijven van je bedrijfstoekomst?

Ontdek Business Intensive »

 

Tags: Actie, Tips, Ondernemen, Professionele ontwikkeling