Continueer je vorming en ontwikkeling

Continueer je vorming en ontwikkeling

Succesvolle mensen blijven zichzelf continu ontwikkelen. Ze snappen dat je levenslang moet leren om te blijven groeien op persoonlijk en zakelijk vlak. Wil jij morgen wakker worden als de beste versie van jezelf? Verdiep je dan in specifieke beroepskennis, en leer jezelf nieuwe vaardigheden aan.

In de afgelopen drie decennia deed ik onderzoek naar de denk- en doepatronen van geslaagde ondernemers. Hieruit distilleerde ik 32 succesprincipes die ik mijzelf heb aangeleerd. Ze hebben een bijzondere invloed gehad en bijgedragen tot al mijn realisaties. Eén van die succesprincipes is: continueer je vorming en ontwikkeling.

Universiteit van het leven

Je echte vorming start pas na je academische opleiding! Het is moeilijk om op jonge leeftijd een richting te kiezen die de rest van je leven bepaalt. De meeste mensen weten pas echt wat ze nodig hebben om te overleven en te slagen wanneer het er echt om gaat. Uiteraard is de basis van de school noodzakelijk maar wat je later leert in de universiteit van het leven is minstens even belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling.

Je moet vaardigheden ontwikkelen om je leven te besturen. Als je nog niet weet hoe je leven eruit zal zien, is het niet evident om je doelgericht te ontwikkelen. Een minderheid weet op jonge leeftijd exact te benoemen wat ze willen doen en volgen ook effectief deze uitgekozen richting. Veel volwassenen doen iets compleet anders dan datgene waarvoor ze aanvankelijk hebben gestudeerd.

Ontwikkel jezelf continu

Het is noodzakelijk om je levenslang te blijven ontwikkelen. De meeste mensen laten dit na omdat ze denken dat ze volmaakt zijn of omdat ze een negatieve associatie maken bij studeren.

Een succesprincipe van succesvolle mensen is dat zij zichzelf intellectueel blijven voeden. Ze vervolmaken zichzelf via lectuur, opleidingen, congressen, seminars, workshops, mentoring, masterminds en kennisdeling. Dit proces eindigt nooit. Als je doelgericht informatie en kennis blijft vergaren, stijgt je gevoel van eigenwaarde (omdat je slimmer bent geworden) en verruimen je mogelijkheden.

Ooit kreeg ik de vraag: “Wat zou jij je kinderen als erfenis geven als je slechts één specifiek ding mag overdragen?” Mijn antwoord was onmiddellijk: “mijn opgebouwd intellectueel kapitaal, daaraan hebben ze veel meer dan aan een financiële overdracht”. De kennis stelt hen in staat om een sterker zelfbeeld te ontwikkelen, meer te durven, meer te doen en meer voldoening te ervaren bij alles wat ze uitrichten.

Voorbeeld uit de praktijk

We nemen het voorbeeld van een kok die een vorming leiderschap volgt. Zo leert hij hoe hij zijn mensen beter kan aansturen en bereikt hij meer met zijn team. Dit vertaalt zich onmiddellijk in meer zelfvertrouwen, een efficiëntere benadering en betere resultaten. Vervolgens volgt diezelfde kok een hedendaagse marketingcursus. Hierdoor ontdekt hij nieuwe mogelijkheden om zijn culinaire kunsten te vermarkten en meer potentiële klanten aan te trekken, met meer en betere resultaten als gevolg.

Beste versie van jezelf

Wil je wakker worden als de beste versie van jezelf, dan moet je jezelf daartoe ontwikkelen. Verdiep je daarom in specifieke beroepskennis, maar verruim ook je kennisveld en vaardigheden om persoonlijk en zakelijk te groeien.

Train your brain with knowledge! Kennis is vandaag gemakkelijk voorhanden.

Lees boeken en magazines, volg opleidingen, participeer in workshops, ga naar seminars, praat met anderen. Mijn persoonlijke leefregel is: “Studeer gemiddeld 30 minuten per dag. Zo heb je aan het einde van de week zeker iets nieuws geleerd.”

Leidraad om jezelf continu te ontwikkelen

  1. Denk na over welke competenties jij zou moeten versterken om nog meer en betere resultaten te boeken.
  2. Ga op zoek naar welke opleidingen deze lading (of een deel ervan) dekken?
  3. Plan per jaar minstens 2 tot 3 opleidingen die jezelf ontwikkelen. Verruim je competenties.
Seminar bijwonen