Het belang van persoonlijke passie en zijprojecten

De meeste ondernemingen zijn gegroeid uit een persoonlijke passie van de ondernemer. Na verloop van tijd ben je als zaakvoerder echter alleen nog bezig met de dagelijkse leiding van je onderneming. Hierdoor raakt je passie ondergesneeuwd. De truc om de sneeuw te doen smelten en je passie opnieuw te doen oplaaien: inspirerende persoonlijke zijprojecten!

Passie is de motor van je zaak

De job van een startende ondernemer is hard. Zeker als je niet veel financiële ademruimte hebt, is het opbouwen van een onderneming een grote uitdaging. In deze fase stuwen passie en drive je vooruit om toch door te zetten. Veel ondernemers gaan volledig op in hun onderneming en werken lange uren. Op dat moment zorgt je passie ervoor dat je doorzet naar succesvolle resultaten. En uiteindelijk, als je een sterke organisatie, strategie, visie en een talentvol en toegewijd team hebt geïnstalleerd, leveren de lange werkdagen op.

Investeer tijd in zijprojecten

Je moet ervoor waken dat het drukke bestaan als ondernemer je niet afzondert van de wereld. Doordat je verschillende ballen tegelijkertijd in de lucht moet houden, bestaat het risico dat je geen tijd meer overhoudt voor zijprojecten. Op lange termijn is deze situatie ongezond en onhoudbaar. Het kan ertoe leiden dat je volledig afgesloten geraakt van de mensen en bezigheden waar je het meest om geeft.

Niet alleen binnen je bedrijf maar ook daarbuiten is het behouden van je passie erg belangrijk.

Mijn persoonlijke passies

Ook ik maak naast mijn goedgevuld professioneel leven tijd voor enkele zijprojecten die mij inspireren en de nodige energie geven. Eén ervan is mijn passie voor classic cars. Ik geniet ervan om op zoek te gaan naar mooie klassieke wagens die ik op de kop kan tikken. Rondtoeren met deze nostalgische wagens maakt mijn hoofd leeg en doet mij intens genieten.

Daarnaast ben ik actief bezig met het aanleggen van een vastgoedpatrimonium. De tijd die overblijft, wijd ik aan reizen, skiën en culinair genieten.

Heel wat succesvolle ondernemers maken naast hun professionele activiteiten tijd vrij voor één of meerdere passies. En daar zijn goede redenen voor!

1. Je passie beoefenen stimuleert je mentale gezondheid

Als leider van een organisatie, moet je elke dag presteren op topniveau. Om de vele uitdagingen op je pad steeds vol energie aan te vatten, moet je af en toe je batterijen opladen. Dit doe je best door je persoonlijke passies en bezigheden na te streven. Zo is deze tijd goed besteed. Niet alleen omdat het je mentale gezondheid bevordert, maar ook omdat je het verschuldigd bent aan je klanten en medewerkers om je professionele drive te behouden.

Een persoonlijke vraag

Heb jij soms het gevoel dat je jouw professionele taken niet allemaal kan bolwerken?

Hoe reageer je hier meestal op?

De natuurlijke reflex bij de meeste mensen is om zich nog meer op hun werk te storten. Het is dan dat burn-out om de hoek schuilt! Het is een tweesnijdend zwaard want als je geen tijd meer vrijmaakt voor je persoonlijke passies, blijft je stressniveau stijgen en wordt het moeilijk om een daadkrachtige ondernemer en leider te zijn.

2. Zijprojecten zijn een bron van zelfontwikkeling

Als ondernemer moet je continu leren om persoonlijk en zakelijk te groeien. Inspirerende zijprojecten laten je toe om nieuwe dingen te leren. Ze helpen je om nieuwe technieken te leren of je vaardigheden te verbeteren door praktijkervaring. Je kan veel boeken lezen en informatie opzoeken. Om jezelf echt te ontwikkelen is het zelf doen echter veel effectiever.

3. Gedeelde passies zijn de bouwstenen van waardevolle relaties

De sleutel tot waardevolle relaties zijn gedeelde passies. Gedeelde persoonlijke interesses verbinden je met je dierbaren. Door samen met anderen je favoriete activiteiten te beleven of te praten over gezamenlijke passies, smeed je diepgaande banden. Zo kan je tijdens zware periodes terugvallen op vrienden en kennissen die je begrijpen. Mensen waar je altijd bij terecht kan, zijn van goudwaarde.

Je persoonlijke relaties met anderen zijn bovendien van belang voor je zakelijk succes. De kans is immers reëel dat er professionele deals zullen voortkomen uit je persoonlijk netwerk.

4. Persoonlijke projecten als kanalisatie van passie en ambitie

Hoewel veel ondernemingen starten vanuit een persoonlijke passie, kan de dagdagelijkse realiteit van het leiden van een bedrijf je enthousiasme snel doen wegebben. Ondernemerschap wordt vaak meer gedreven door opportuniteiten, klanten en markten dan door passie.

Daarom is het zinvol om naast het runnen van je onderneming ook in te zetten op zijprojecten. Het is een manier om je passie, ambitie en creativiteit te kanaliseren, zonder deadlines en risico’s. Zo kan je bepaalde ideeën laten groeien zonder de financiële druk en verplichting om omzet en winst te realiseren. En nog belangrijker, deze persoonlijke projecten zijn een bron van plezier en ontspanning.

Conclusie

Je verantwoordelijkheid als ondernemer is groot en vraagt heel wat aandacht en toewijding, maar dat betekent niet dat elke dag en elk uur in het teken moet staan van geld verdienen.

Zelf heb ik ervaren dat mijn business alleen maar kan floreren als ik mijn professionele verantwoordelijkheden in balans houdt met mijn persoonlijke interesses en passies. Het helpt mij om ook mijn passie voor het ondernemerschap te behouden.

Seminar bijwonen