Hoeveel doe jij in één dag

Hoeveel doe jij in één dag

Heb jij soms het gevoel dat je dagen te kort zijn? Blijk je bij het opstellen van je takenlijst vaak ijveriger dan tijdens het uitvoeren ervan? Je bent niet alleen. Veel mensen geven aan dat ze hun dagplanning vaak niet kunnen waarmaken. Aan de lengte van de dagen kan je niets veranderen, maar aan je productiviteit wel!

Heb jij al eens nagedacht over hoeveel jij per dag doet? Werk je meer of minder dan de mensen rondom jou?

Onze geconditioneerde actieflow

Ik heb vastgesteld dat sommige mensen zeer veel doen in een dag en dit als een normaal ritme beschouwen. Anderen doen veel minder, terwijl ze de dag toch als vol en druk ervaren. Wat voor de ene hard werken is, is voor de ander een normale workflow. We hebben een actiestandaard voor onszelf gecreëerd: een geconditioneerde actieflow die rechtstreeks in verband staat met onze productiviteit. Ik merkte door de tijd dat mensen hun zelf opgelegde actieflow dikwijls een bottleneck in hun leven is. Ze denken dat ze veel doen maar kunnen eigenlijk veel meer.

Beleven is leven!

Een dag vol met constructieve acties maakt je gelukkiger dan een dag met weinig actie en beleving. Onderzoekers aan de Universiteit van Göteborg kwamen tot de conclusie dat mensen die veel actief zijn, gelukkiger zijn dan anderen die minder actief zijn. Hard werken om een doel te bereiken geeft op termijn meer voldoening dan niets doen. Relaxen aan het strand lijkt verleidelijk en het geeft de meeste mensen een tijdelijk euforisch gevoel. Als je het echter te lang doet, verliest het zijn effect.

Hard werken maakt dus gelukkig, tenminste als het werk aansluit bij je sterktes en je interesses. In dat geval is het geluksgevoel zelfs niet gelinkt aan de beloning die vasthangt aan de inspanningen. Het werk op zich blijkt voldoende om er gelukkig van te worden.

Productief zijn maakt gelukkig

De dag voor een vakantie brengen mensen dikwijls ontzettend veel tot stand. Dat maakt hen altijd erg blij, niet omdat ze de dag erna op vakantie vertrekt, maar eerder omdat ze zeer productief zijn geweest.

Als je jezelf binnen je werk een actiegericht schema oplegt en veel tot stand brengt, ga je ‘s avonds met een voldaan gevoel je privétijd in.

Hoe actief ben jij?

En jij, ben jij een harde werker? Ga gerust op onderzoek en experimenteer met volgende vragen:

  •  Hoe actievol ben jij?
  •  Ben jij een 'producer of results'?
  •  Doe jij meer dan de gemiddelde mens?
  •  Ben jij ook een actiegedreven persoon?

Onderzoek hoeveel je kan doen in een dag en wat dit tot stand brengt. Tracht meer actie en beleving tot stand te brengen. Leg de lat telkens opnieuw een stukje hoger. Vermeerder je acties met 30% en onderzoek of je nog marge hebt.

Succesvolle verkopers doen meer

Ook voor verkopers geldt: hoe meer je doet, hoe meer kans op resultaat. Toppresteerders in sales doen dan ook meer dan anderen.

Bovendien: Hoe meer je doet, hoe meer feedback je ontvangt. Hoe meer feedback, hoe meer informatie om het beter te doen. Hoe meer informatie om het beter te doen, hoe beter je acties worden! Hoe beter je acties, hoe beter je resultaten worden.

Oefening: stel jezelf in vraag

Kijk kritisch naar je jezelf!

Stel deze vragen aan jezelf:

  •  Wat is mijn geconditioneerde actieflow?
  •  Kan ik meer doen in een dag?
  •  Kan ik de lat voor mezelf hoger leggen?
  •  Ben ik een producent van topresultaten?
  •  Ben ik het waard?

Het beantwoorden van bovenstaande vragen is slechts de start naar een productievere actieflow. Bekijk je antwoorden kritisch en ga ermee aan de slag. Stel ambitieuze doelen voor jezelf. Je zal merken: het is zalig als je nog meer kan doen in een dag.

Seminar bijwonen