Laat stress in je voordeel werken

Laat stress in je voordeel werken

Stress, elke ondernemer kent het.

Vooral op dagen waarop alles en iedereen tegelijkertijd om je aandacht schreeuwt.

Soms lijkt het alsof er gewoon te weinig uren in een dag zijn om alles rond te krijgen. En toch zijn er ondernemers die er weinig last van schijnen te hebben.

De drukte en verantwoordelijkheid van een eigen bedrijf runnen zorgt voor een constant gevoel van stress en soms zelfs vlagen van paniek. Dat heeft ook een negatief effect op je prestaties.
Maar, niet elke ondernemer lijkt evenveel last te hebben van stress. De ene lijkt elke dag stijf te staan van spanning, terwijl de andere zijn zaken helemaal voor elkaar lijkt te hebben en in alle rust kan werken.

Het grote verschil ligt meestal niet in de hoeveelheid stress, maar wel in de manier waarop je ermee omgaat. Ik heb geleerd dat stress altijd deel zal uitmaken van het leven van een ondernemer, maar dat het geen negatieve effecten hoeft te hebben.

Door stress als een positieve motivator aan te wenden, kan het zelf in je voordeel werken.

Druk is geen stress

Stress en druk worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn het twee verschillende dingen. Druk wordt pas stress als je er één element aan toevoegt: gepieker. Dat is de neiging om eerdere of toekomstige gebeurtenissen te blijven heroverwegen terwijl je er negatieve gevolgen aan vastkoppelt.

Gepieker kan snel uitmonden in overweldigende gevoelens die je verlammen. Als we het gevoel hebben dat er te veel op ons bord ligt, beïnvloedt dit ons denkvermogen in de negatieve zin.

Transformeer druk naar iets positief

Maar je kan druk ook in je voordeel laten werken. Door er geen negatieve, maar wel positieve gevolgen aan vast te koppelen. Bedenk wat het je zal opleveren als je een stresserende of moeilijke situatie oplost.

Denk in mogelijkheden, niet in moeilijkheden.

Zo helpt positieve druk je om creatieve oplossingen te bedenken, je prestaties te verbeteren en nieuwe strategieën te bedenken.

Hieronder vind je nog wat technieken om je te verlossen van het verlammend gevoel van stress.

VERANDER JE PERSPECTIEF

We hebben de neiging om kleine tegenslagen uit te vergroten. Zo put je jouw emotionele reserves uit. Terwijl de meeste problemen van vandaag volgend jaar al geen belang meer zullen hebben, of zelfs volgende week al.

Als je de stress voelt opborrelen, denk dan aan alle vorige keren waarop je moeilijke situaties succesvol hebt overwonnen. Het is je al elke keer gelukt, dus deze en volgende keer zal het ook wel lukken!

FOCUS OP WAT ECHT BELANGRIJK IS

Stress komt vaak voort uit een overdaad aan uitdagingen die tegelijkertijd gehandeld moeten worden.

Klaarheid kan dan helpen om je geest tot rust te brengen. Onderscheid de belangrijke dingen van de minder belangrijke dingen en focus je eerst op wat echt belangrijk is. Door je te concentreren op één taak tegelijkertijd, zal je met meer focus werken aan de juiste oplossing.

TREK EVEN DE STEKKER UIT

“Schakel het toestel even uit en vervolgens terug aan”, het is waarschijnlijk de meest gebruikte suggestie op een IT-afdeling. Omdat het ook vaak werkt.

Hetzelfde geldt voor jou. Door jezelf even los te koppelen van de dagdagelijkse rat race, kan je jezelf mentaal terug opladen. Zo heb je nadien verse energie en motivatie om de uitdagingen te handelen. Zo lijken de problemen van gisteren plots een stuk kleiner.

Conclusie

Meer dan 35 jaar ondernemerschap heeft mij geleerd dat zorgen en frustraties nergens naar leiden.

Gebruik uitdagingen dus als motivatie om beter te worden en doelen te bereiken. Laat los wat gisteren is gebeurd, pak de uitdagingen van vandaag aan en vertrouw op wat morgen komt.

Seminar bijwonen