Werk tijdens de paasvakantie aan i.p.v. in je zaak

Werk tijdens de paasvakantie aan i.p.v. in je zaak

De paasvakantie staat voor de deur. Misschien had je dit als hardwerkende ondernemer nog niet eens in de smiezen. Bovendien is de kans groot dat jij geen tijd hebt voor vakantie. Nochtans is de paasperiode het ideale moment om even afstand te nemen van je zaak. Gewoon even genieten van welverdiende rust en leuk dingen doen met je gezin, familie of vrienden? Dat kan zeker, maar ik zou de tijd ook gebruiken om nieuwe ideeën op te doen voor de toekomst van je bedrijf.

Is er in jouw drukke agenda geen tijd voor vakantie? Nu niet, maar eigenlijk evenmin op een ander moment? Dat is net het signaal dat je er beter wél even de stekker uittrekt om na te denken hoe je deze situatie voor jezelf, je onderneming en je gezinsleden kan veranderen. Want het leven is meer dan alleen maar werken!

Loop jij ook een groot business risico?

Als je nooit vakantie kan nemen, zit er iets fundamenteels verkeerd. Het is een situatie die op lange termijn niet houdbaar is. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je zaak zonder jou niet kan draaien, dat je onmisbaar bent. De vraag is: is dat slechts een gevoel of is dit echt zo? Als het echt zo is, neem je een groot risico. Stel je maar eens voor dat je morgen gedurende een half jaar buiten strijd bent wegens een ziekte of een andere tegenslag. Wat gebeurt er dan met je zaak en je inkomsten?

Naar een zelfsturende organisatie

Heb jij het gevoel dat je zaak niet zonder jou kan, dan is het hoog tijd om hier iets aan te doen. Werk meer aan je zaak en minder in je zaak. Geef operationele taken uit handen en maak van je zaak een zelfwerkende organisatie die zonder jouw interactie blijft voortbestaan. Zo maak je jezelf positief overbodig en kan je er af en toe eens tussenuit zonder dat je jezelf zorgen moet maken over het voortbestaan van je zaak.

Heb jij als ondernemer nooit tijd voor vakantie?

Maak van je zaak een zelfwerkende organisatie

Deze denkoefening kan je business transformeren

Neem tijdens de vakantie eens de tijd om te werken rond volgende vraag:

Wat ga je organiseren als je weet dat je binnen 3 maanden 1 jaar uit je business zal zijn?

De bedoeling is dat je bedrijf vlot blijft functioneren en 10% winstgroei boekt. Zelf ben je slechts 1 keer per week bereikbaar.

Eerst en vooral zal je de essentiële operationele taken die je vandaag zelf uitvoert, uit handen moeten geven. Heb je al de juiste mensen aan boord om deze taken van jou over te nemen of moet je op zoek naar nieuwe mensen? Waarschijnlijk moeten er ook heel wat business processen gestroomlijnd en op elkaar afgestemd worden. Het is jouw verantwoordelijkheid om alles geregeld te hebben binnen je business.

Hoe ga je dit verwezenlijken?

Door de juiste procedures op te stellen, duidelijk intern te communiceren, verantwoordelijkheden te plaatsen, specifieke en meetbare doelen te stellen, …

Neem de tijd om je organisatie in kaart te brengen en na te denken over wat je wil bereiken op lange termijn. Hieruit kan je concrete doelstellingen op middellange en kort termijn destilleren. Zo werken jij en je samenwerkers elke dag toe naar een duidelijk target.

Laat je inspireren

Naast een grondige reflectie over je zaak en jezelf als ondernemer, is de paasvakantie ook de ideale periode om je te laten inspireren. Lees een interessant business boek, volg een seminarie of spreek af met andere ondernemers om te brainstormen over innovatieve business ideeën. Dat levert nieuwe inzichten op die je in de toekomst helpen om je zaak te transformeren naar een zelfwerkende organisatie en continue groei.

Een goed boek waar ik recent heel wat inspiratie uit gehaald heb, is Deel nooit het verschil van Chris Voss, een onontbeerlijk handboek over effectieve onderhandelingsprincipes. De auteur put uit zijn ervaringen als onderhandelaar in gijzelings- en ontvoeringszaken bij de FBI. Hij benadrukt het belang van emotionele intelligentie, zonder het eindresultaat uit het oog te verliezen. Voss laat zien hoe je krachtige onderhandelingstechnieken in business en op elk levensgebied kan inzetten.

Nog inspiratie nodig?

Op 24 mei 2024 tijdens 10 Uur Business Coaching inspireert Carl Van de Velde je om de belangrijkste pijlers van je onderneming onder handen te nemen. Je ontdekt hoe je jouw business kan organiseren om jezelf positief overbodig te maken. Daarnaast verrijk je jezelf met de nieuwste inzichten, methodes en strategieën om je zaak naar meer en betere resultaten te sturen. Klik hier voor meer informatie over dit grootste dagseminar voor ondernemers van 2024.

Seminar bijwonen